Το Super Bowl του 2024 ηλεκτροδοτήθηκε εξολοκλήρου με πράσινη ενέργεια

Το Super Bowl του 2024 ηλεκτροδοτήθηκε εξολοκλήρου με πράσινη ενέργεια

Το φετινό Super Bowl έγινε το πρώτο που τροφοδοτήθηκε αποκλειστικά από ανανεώσιμη ενέργεια, με το Allegiant Stadium να λαμβάνει όλη την ενέργεια από το Ηλιακό Πάρκο Arrow Canyon
super bowl

Το 28ο Super Bowl που έλαβε μέρος εχτές στο Las Vegas ήταν το πρώτο Super Bowl στην ιστορία που τροφοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμη ενέργεια, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται, για να διατηρηθούν αναμμένα τα φώτα και γενικά όλες οι υποδομές, σε ένα στάδιο που χωράει μέχρι και 65.000 θεατές.

Το Allegiant Stadium στο Λας Βέγκας πήρε όλη την ενέργειά που χρειαζόταν από το τεράστιο Ηλιακό Πάρκο Arrow Canyon, το οποίο ανήκει στην τοπική επιχείρηση υπηρεσιών NV Energy με την οποία οι Raiders (η τοπική ομάδα NFL του Las Vegas) έχει 25ετή συμφωνία για παροχή ενέργειας. Το ηλιακό αυτό πάρκο βρίσκεται 30 χλμ μακριά από το Las Vegas και αποτελείται από 621.000 ηλιακά πάνελ.

Το στάδιο εκτιμήθηκε ότι κατανάλωσε 28 μεγαβατώρες ενέργειας κατά τη διάρκεια του φετινού Super Bowl, ή το ισοδύναμο περίπου με την ηλεκτροδότηση 46.000 σπιτιών.

Αν μπορούν να το κάνουν, ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει ανθρώπους με σπίτια ή μικρές επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση
– Adam Kramer – CEO της NZero

Εκτός από την τροφοδότηση μεγάλως εγκαταστάσεων όπως τα στάδια, η ηλιακή φάρμα σχεδιάστηκε για να παράγει αρκετή ενέργεια για μέχρι και 76.000 μέσα σπίτια στη Νεβάδα.

Αποτύπωμα άνθρακα

Μήπως όμως όλο αυτό είναι και ένα ξέπλυμα; Λαμβάνοντας υπόψη ότι χιλιάδες οπαδοί, παίκτες και προσωπικό πιθανότατα έπρεπε να πετάξουν με αεροπλάνα για το Super Bowl – όπως έκανε η Taylor Swift – το event αυτό σίγουρα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Όπως έγραψε ένας χρήστης στο X η Taylor Swift που “υποστηρίζει” την πράσινη ενέργεια, τις τελευταίες 16 μέρες πέταξε 170 φορές και έχει επιβαρύνει το περιβάλλον με σχεδόν 8000 τόνους καυσαέριο, κάτι που είναι σχεδόν 1000 φορές περισσότερο από την κατανάλωση ενός μέσου άνθρωπου ετησίως

Ενώ θα πρέπει να γίνει και συζήτηση για τους τόνους νερού που απαιτείται για να διατηρηθεί ένα τέτοιο γήπεδο στη μέση της έρημου της Νεβάδα.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει αρχίσει και συζητιέται στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι τουλάχιστον ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.