Μελέτη: Τα οφέλη του Tai Chi για τις καρδιακές παθήσεις

Μελέτη: Τα οφέλη του Tai Chi για τις καρδιακές παθήσεις

Μελέτη έδειξε οτι το Tai Chi, η αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη, που έχει εξελιχθεί σε μορφή ήπιας άσκησης, έχει σημαντικά οφέλη για τις καρδιακές παθήσεις
tai chi
Φωτογραφία από Hebert Santos από το Pexels: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8461244/

Μια μελέτη της Ακαδημίας Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας (CACMS) εξετάζει κατά πόσο το tai chi και η αερόβια άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της προϋπερτασικής νόσου. Η προϋπέρταση είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις.

Το Tai Chi έχει τις ρίζες του στην αρχαία Κίνα και πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε περίπου πριν από 700 χρόνια, συνδυάζοντας πολεμικές τέχνες, τη θεωρία του Daoism και τις αρχές της Κινεζικής ιατρικής.

Αερόβια άσκηση vs Tai Chi

Στη μελέτη, 349 εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών κατανεμήθηκαν τυχαία σε ομάδες Tai Chi ή αερόβιας άσκησης. Και οι δύο ομάδες συμμετείχαν σε 4 προπονήσεις των 60 λεπτών κάθε εβδομάδα για ένα έτος. Η ομάδα Tai Chi έκανε αργές και ελεγχόμενες κινήσεις, ενώ η ομάδα αερόβιας άσκησης έκανε πιο δυναμικές ασκήσεις όπως ανέβασμα σκάλας, τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα και ποδηλασία. Έγινε μια εξέταση της αρτηριακής πίεσης κατά την έναρξη της μελέτης, στους 6 μήνες και στη λήξη της μελέτης μετά από 12 μήνες.

Σημαντικά ευρήματα: Το Tai Chi έχει καλύτερο αποτέλεσμα από άλλες μορφές άσκησης.

Χρειάστηκε ένας χρόνος σκληρής δουλειάς, αλλά τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το Tai Chi παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη συνολική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (αυτό που αποκαλούμαι μεγάλη πίεση) από ό,τι η ομάδα που ασχολήθηκε με την αερόβια άσκηση.

Στο τέλος της μελέτης, το 21,8% στην ομάδα του Tai Chi είχε φυσιολογική αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα, ενώ το 15,6% στην ομάδα της αερόβιας άσκησης είχε φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Το Tai Chi είχε λιγότερες περιπτώσεις υπέρτασης 12% έναντι 17,7% της ομάδας της αερόβιας άσκησης.

Το Tai Chi έχει μοναδικά πλεονεκτήματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επιτυχία του Tai Chi στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης οφείλεται στην επίδρασή του στο νευρικό σύστημα, το οποίο μειώνει τη διέγερση και το κάνει να ηρεμεί. Αυτή η αρχαία κινεζική πολεμική τεχνική, η οποία περιλαμβάνει ήπιες κινήσεις και πνευματική συγκέντρωση, είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το Tai Chi είναι ένας καλός τρόπος για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων σε προϋπερτασικά άτομα. Ο Dr. Jamea τονίζει ότι οι έρευνες δείχνουν πως το αίσθημα αυτοπεποίθησης επίσης οδηγεί σε μεγαλύτερη σεξουαλική ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Το Tai Chi είναι δημοφιλές παγκοσμίως, με εκατομμύρια ανθρώπους από διάφορες χώρες να το εξασκούν τακτικά για τα οφέλη του στην υγεία, την ισορροπία και την πνευματική ευεξία.

Συμπεράσματα για τα οφέλη του Tai Chi στην υγεία

Το Tai Chi γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για τη θεραπεία της προϋπέρτασης, οπότε οι άνθρωποι θα πρέπει να το χρησιμοποιούν συχνότερα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Προωθεί την ισορροπία, την ευελιξία και την αρμονία σώματος και πνεύματος μέσω αργών, συνειδητών κινήσεων και αναπνεύσεων. Μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση της ισορροπίας, να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων, να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο και να βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία.

Επιπλέον, προσφέρει ψυχολογικά οφέλη, μειώνοντας το στρες, προάγοντας την ψυχική ευεξία και την ευτυχία. Ως εκ τούτου, το Tai Chi αποτελεί μια προσιτή και πολυδιάστατη πρακτική που συνιστάται για άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδων φυσικής κατάστασης.