Διοργάνωση 1ου Humanity Reloaded Fest από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Διοργάνωση 1ου Humanity Reloaded Fest από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Τριήμερο εκδηλώσεων από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που εστιάζει στην ανθρωπιά, την πολυπολιτισμικότητα και την ενεργό δράση
humanity reloaded fest

Το 1ο Humanity Reloaded Fest είναι ένα τριήμερο εκδηλώσεων που θα αναδεικνύει την αξία της ανθρωπιάς και της ενεργού συμμετοχήες μέσα από συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, φωτογραφικές εκθέσεις και μουσικά δρώμενα.

Διοργανώνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις 23-25 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, και μέσω ενός πλαισίου συζητήσεων και πρωτοβουλιών, επιδιώκουν να μοιραστούν τις παγκόσμιες εμπειρίες τους, παρέχοντας βήμα σε πλήθος εμπειρογνωμόνων και φορέων από διάφορους τομείς.

Αναδεικνύουν το ντοκιμαντέρ «Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα», το οποίο γυρίστηκε στη Μαδαγασκάρη και προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, προσφέροντας μια βαθύτερη ματιά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Ενθαρρύνουν οικογένειες να εμπνευστούν και να συμμετέχουν δημιουργικά, μεταφέροντας την ιστορία και τις αξίες της οργάνωσης μέσω τέχνης, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια ξενάγηση στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία της οργάνωσης μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Μαρτυρίες – Βλέμματα».

Το Humanity Reloaded Fest προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ενδυνάμωσης και πολυπολιτισμικής αλληλεγγύης, ενώ τονίζει τη σημασία της ενσυναίσθησης και της διακρατικής συνεργασίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 23/2/2024 | 14:00 – 16:00

Σε κοινή θέα: οι σκληρές πρακτικές και πολιτικές στα σύνορα της Ευρώπης

Πού βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Σε κοινή θέα: Το ανθρώπινο κόστος των μεταναστευτικών πολιτικών και των βίαιων πρακτικών στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα»; Ποιες είναι οι προκλήσεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη και αναζητούν προστασία; Εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, των ίδιων των μεταναστευτικών κοινοτήτων και θεσμικών φορέων, μοιράζονται την εμπειρία τους για μια κρίση που συνεχίζει να υπάρχει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Παρασκευή 23/2/2024 | 14:00 – 16:00

Κλιματική αλλαγή και ανθρωπιστικές κρίσεις: αλληλένδετα παγκόσμια φαινόμενα με σημαντικές επιπτώσεις (και) στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα κλιματικά φαινόμενα που απειλούν περισσότερο την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως αλλά και πιο ειδικά στη γεωγραφική περιοχή μας; Πώς συνδέεται η υγεία των οικοσυστημάτων με την ανθρώπινη υγεία; Μπορούμε να προστατευτούμε και να ανατρέψουμε την επερχόμενη κρίση;

Παρασκευή 23/2/2024 | 18:00 – 20:00

Παγκόσμιες και τοπικές κρίσεις: Πόσο ανθεκτικοί είμαστε; Το οικοσύστημα της αλληλεγγύης και οι ήρωες της διπλανής πόρτας.

Πόσο ανθεκτική μπορεί να είναι η κοινωνία των πολιτών σε μια εποχή μεγάλων κρίσεων που εγκυμονούν, εμπεριέχουν και αλληλλοεπικαλύπτουν η μία την άλλη; Ποιοι είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας και τι μαθαίνουμε από αυτούς;

Παρασκευή 23/2/2024 | 20:00

Dj set από τη Μιρέλλα Κάππα, μουσική παραγωγό του En Lefko 87.7

Σάββατο 24/2/2024 | 12:00 – 16:00

Πώς χτίζουμε κοινότητες αλληλεγγύης και πώς δημιουργούμε δίκτυα φροντίδας;

Η ομάδα των Experts by Experience, σας καλεί σε μία δράση γνωριμίας για το πώς δημιουργούμε, μέσα από τις δράσεις μας, κοινότητες αλληλεγγύης και δίκτυα φροντίδας για θέματα που μας αφορούν όλους, όπως η υγεία, η ένταξη και η συμμετοχή.

Το MSF Experts By Experience είναι ένα διεθνές πρόγραμμα ενδυνάμωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τα μέλη του σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Στόχος τους είναι να φέρουν τη θετική αλλαγή με τις δικές τους δυνάμεις και πρωτοβουλίες.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη διαδραστική μεθοδολογία Open Space.

Σάββατο 24/2/2024 | 18:00 – 20:00

Προβολή ντοκιμαντέρ «Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα» και συζήτηση, σκηνοθεσία Νατάσσας Μπλάτσιου.

Στη νοτιοανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης που πλήττεται από έναν ακόμα τροπικό κυκλώνα, η Titi, μια Νιγήρια νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ταξιδεύει σε δυσπρόσιτες περιοχές και δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια σε μια από τις καταστροφικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης: τον παιδικό υποσιτισμό.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χριστίνα Ψαρρά, τη σκηνοθέτρια Νατάσσα Μπλάτσιου και τη γιατρό Μαρία Παπαγιάννη.

Σάββατο 24/2/2024 | 20:00

Dj set από τον Αδαμάντιο Καφετζή (Terranga Beat) με μουσικές από τη Σενεγάλη και τη Δ. Αφρική

Κυριακή 25/2/2024 | 10:30 – 14:30

Δράση για όλη την οικογένεια: Διαδραστικό καλλιτεχνικό εργαστήριο «εύκολης» χαρακτικής: Χάραξε τον δρόμο.

Μαθαίνουμε για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κι ανακαλύπτουμε τον συμβολισμό πίσω από το ανθρωπάκι που υπάρχει στο λογότυπο της οργάνωσης. Εμπνεόμαστε από αυτό και από άλλους τρόπους δημιουργίας μιας φιγούρας, δημιουργούμε μια πρωτότυπη εικόνα και μαθαίνουμε για τη χαρακτική τέχνη.

Κυριακή 25/2/2024 | 16:00 – 19:30

Χαρτογραφικός Μαραθώνιος / Mapathon.

Έλα να φτιάξουμε μαζί τους χάρτες για να βοηθήσουμε τις ομάδες μας να βρουν τον δρόμο τους στην επόμενη επείγουσα κρίση. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου που μας χρειάζονται, δεν υπάρχουν χάρτες. Σήμερα, όμως, μπορούμε όλοι μαζί, πολύ γρήγορα να τους φτιάξουμε. Ιχνογραφούμε κτήρια και δρόμους πάνω σε δορυφορικές εικόνες και δημιουργούμε τους χάρτες που μας λείπουν. Αν έχετε βασικές γνώσεις χρήσης ΗΥ, φέρτε απλά το λάπτοπ σας κι ένα ποντίκι κι εμείς θα σας μάθουμε σε 20 λεπτά πώς να γίνετε ψηφιακοί χαρτογράφοι.

Για να πληροφορηθείτε περισσότερα και να εξερευνήσετε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.