Το Denver θα πληρώνει τους κατοίκους του που πηγαίνουν με ποδήλατα στην εργασία τους

Το Denver θα πληρώνει τους κατοίκους του που πηγαίνουν με ποδήλατα στην εργασία τους

Στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα, το Denver επιβραβεύει με χρηματική αμοιβή όσους πηγαίνουν στη δουλειά τους με ποδήλατο
Ποδήλατο

Στην πόλη του Denver δημιουργήθηκε ένα νέο πρόγραμμα που που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους αντί να οδηγούν. Αυτό έγινε στα πλαίσια της αναγκαιότητας της πολιτείας του Colorado να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο πολιτειακός νόμος του Colorado απαιτεί να μειωθούν οι εκπομπές ρίπων από τις τιμές του 2005 στην ατμόσφαιρα κατά 26% εώς το 2025, 50% εώς το 2030 και 100% εώς το 2050. Οι στόχοι αυτοί φαινεται πως έχουν μείνει στάσιμοι και δεν υπάρχει προοπτικεί να πραγματοποιηθούν.

Έτσι στο Denver αποφασίσαν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα ανταμοιβής χρησιμοποίησης ποδηλάτων για να ενθαρρύνουν τα μέλη της κοινότητας να προτιμούν το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου. Δημιουργήθηκαν τρία διαφορετικά προγράμματα ανταμοιβής και οι αρχές είναι αισιόδοξες οτι ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία που τώρα πια τους δίνει και κίνητρο.

Αποζημίωση ανά μίλι: μέχρι 85 συμμετέχοντες θα λάβουν 1 δολάριο ανά μίλι που πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά τους με ανώτατο όριο τα 200 δολάρια ανά μήνα.

Πλήρης υποστήριξη: μέχρι 15 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα λάβουν δωρεάν εκπαίδευση μετακίνησης με ποδήλατο και 4 ώρες personal coaching, πιστωτικό 500 δολλαρίων για τα ποδηλατικά τους έξοδα αλλά και μπόνους 200 δολλάρια με την ολοκλήρωση του προγράμματος

Υβριδικό πρόγραμμα: θα είναι ένας συνδυασμός των 2 παραπάνω προγραμμάτων για μέχρι 15 συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ντένβερ δεν είναι η μόνη πόλη που επιβραβεύει τους ποδηλάτες που μετακινούνται με ποδήλατο. Το Boise, στο Αϊντάχο, προσφέρει δωρεάν επισκευές ποδηλάτων και άλλα προνόμια. Η Ουάσινγκτον προσφέρει μπόνους 200 δολαρίων στους καθηγητές δημόσιων σχολείων που αγοράζουν ποδήλατο για να μετακινούνται και το Πάλο Άλτο πληρώνει στους ποδηλάτες που μετακινούνται με ποδήλατο έως και 600 δολάρια ετησίως.