Εκτοξεύτηκε δορυφόρος με αποκλειστικό σκοπό την καταγραφή των σκουπιδιών σε τροχιά γύρω από τη γη

Εκτοξεύτηκε δορυφόρος με αποκλειστικό σκοπό την καταγραφή των σκουπιδιών σε τροχιά γύρω από τη γη

Ο δορυφόρος ADRAS-J της Astorscale, εκτοξεύτηκε από τη Νέα Ζηλανδία με σκοπό τη χαρτογράφηση διαστημικών σκουπιδιών. Αποτελεί την πρώτη φάση του προγράμματος Commercial Removal of Debris Demonstration της JAXA, στοχεύοντας στην καθαριότητα της τροχιάς της Γης
debris

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου η Astroscale πραγματοποίησε την εκτόξευση του δορυφόρου ADRAS-J από τη Νέα Ζηλανδία, του πρώτου δορυφόρου με στόχο την καταγραφή των διαστημικών απορριμμάτων, προκειμένου να συμβάλει στις επικείμενες προσπάθειες για την εκκαθάριση της τροχιάς της Γης, από δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα. Η επιχείρηση αυτή υλοποιήθηκε με τη χρήση ενός πυραύλου Electron της Rocket Lab, και τελεί υπό την αιγίδα της ιαπωνικής JAXA.

Αυτή η διαδικασία αποτελεί το αρχικό στάδιο του προγράμματος Commercial Removal of Debris Demonstration της JAXA, με τον ADRAS-J να έχει ως πρώτη αποστολή την προσέγγιση του ανώτερου τμήματος ενός ιαπωνικού πυραύλου, που βρίσκεται σε τροχιά από το έτος 2009.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), τα διαστημικά σκουπίδια μεγαλύτερα από 10 εκατοστά που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι περίπου 29.000

Η απομάκρυνση των διαστημικών απορριμμάτων αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει την εκτόξευσή τους εκτός τροχιάς προς ένα χαμηλότερο υψόμετρο, ώστε να καταστραφούν με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η αποστολή ADRAS-J είναι η πρώτη παγκόσμια προσπάθεια ασφαλούς προσέγγισης και μελέτης ενός αριθμού μεγάλων συντριμμιών. Το ADRAS-J έχει σχεδιαστεί για να πλησιάσει ένα ιαπωνικό σώμα πυραύλου που βρίσκεται ήδη σε τροχιά από το 2009 και να συλλέξει εικόνες για την αξιολόγηση της κίνησης του σώματος του πυραύλου και της κατάστασης της δομής.

Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα του ADRAS-J θα συνεχίσει τις δοκιμές και τους ελέγχους σε τροχιά, προτού ξεκινήσει τις εργασίες προσέγγισης. Το σώμα του πυραύλου, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009, είναι ένα αντικείμενο που δεν παρέχει από μόνο του δεδομένα GPS, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμη η ακριβής θέση και η τροχιακή θέση που απαιτείται για την αποστολή.