Παθητικές κατοικίες: 6 σπίτια επόμενης γενιάς αρχιτεκτονικής βιωσιμότητας

Παθητικές κατοικίες: 6 σπίτια επόμενης γενιάς αρχιτεκτονικής βιωσιμότητας

Το World Architectural Festival αναδεικνύει τη βιωσιμότητα και την παθητική αρχιτεκτονική, με την υιοθέτηση πρακτικών όπως ο σχεδιασμός που ευνοεί τη φυσική φωτεινότητα και την οικολογική προσέγγιση στα υλικά
passive house

Ο όρος “παθητική κατοικία” αναφέρεται στην αρχιτεκτονική χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να επιτύχει άνετες εσωτερικές θερμοκρασίες με τη λιγότερη ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση και ψύξη. Οι αρχιτέκτονες που έχουν επιλεχθεί ως φιναλίστ για το World Architecture Festival έχουν επανειλημμένα ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Ο διευθυντής του προγράμματος Paul Finch δηλώνει

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα, η οποία αντικατοπτρίζεται στη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και στην υιοθέτηση των αρχών σχεδιασμού παθητικών κατοικιών

Το ετήσιο τριήμερο φεστιβάλ και το Inside World Festival of Interiors, εξετάζουν το καθένα τις παγκόσμιες εξελίξεις στην αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό σχεδιασμό. Περίπου 550 αρχιτέκτονες θα παρουσιάσουν τα έργα τους ενώπιον μιας κριτικής επιτροπής αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών εσωτερικών χώρων και μηχανικών. Η διαδικασία κρίσης σε αυτή τη διοργάνωση είναι ιδιαίτερα διαφανής, καθώς παρευρίσκονται καθόλη τη διαδικασία και οι επισκέπτες του φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, με την τελευταία διοργάνωση να πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη. Την τελευταία ημέρα, οι αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στον τελικό διαγωνισμό παρουσιάζουν τα έργα τους σε ξεχωριστή κριτική επιτροπή και διαγωνίζονται για τα ακόλουθα βραβεία: Παγκόσμιο Κτίριο της Χρονιάς, Τοπίο της Χρονιάς, Μελλοντικό Έργο της Χρονιάς και Εσωτερικό της Χρονιάς. Πολλά από τα σπίτια και τις βίλες των φιναλίστ προσέγγισαν με φαντασία την τοποθεσία και τους διάφορους περιορισμούς της, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για να γνωρίζουμε πόση ενέργεια δαπανάται για την κατασκευή υλικών, προσθέτει ο Finch. Το ξύλο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές λόγω της ικανότητάς του να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Οι αρχιτέκτονες προτιμούν επίσης όλο και περισσότερο έργα ανακαίνισης από εκείνα που περιλαμβάνουν κατεδάφιση ή νέα κατασκευή.

waterloo sydney
waterloo sydney

19 Waterloo Street, Sydney, Australia

Αυτή η κατοικία στο Σίδνεϊ, διακρίνεται για την ιδιόρρυθμη πρόσοψή της με παράθυρα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, ενισχύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της μέσα από τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και σπασμένων τούβλων. Το σπίτι, με προηγούμενες χρήσεις ως κρεοπωλείο, μανάβικο και εστιατόριο, μεταμορφώθηκε σε μια πολυλειτουργική κατοικία που περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα και ένα κατάστημα. Βραβευμένο με το World Interior of the Year 2023, το έργο επιδεικνύει πώς ο σχεδιασμός μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση ευρυχωρίας μέσα από διαφορετικούς χώρους και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα

jaipur india
jaipur india

House of Solid Stone, Jaipur, India

Αυτό το έργο αναδεικνύει ένα υλικό που είχε παραμεληθεί για δεκαετίες από τους αρχιτέκτονες – τον αμμόλιθο. Η Malik Architecture με έδρα τη Μουμπάι επαναπροσδιορίζει τη χρήση του, εστιάζοντας στις ανθεκτικές και βιώσιμες ιδιότητές του. Η χρήση του σκληρού αμμόλιθου από την περιοχή της Τζοντπούρ, συνδυάζεται με παραδοσιακές τεχνικές διαχωρισμού πέτρας, διατηρώντας τις επιθυμητές υφές του φυσικού αμμόλιθου. Ο ζεστός, ουδέτερος τόνος του αμμόλιθου παραμένει εκτεθειμένος σε όλο το εσωτερικό, δημιουργώντας μια ενοποιητική εντύπωση.

casa ward italy
casa ward italy

Casa Ward Sarnano, Italy

Αυτή η εξοχική κατοικία, ιδιοκτησίας ενός ζεύγους Σουηδών, αποτελεί παράδειγμα της τάσης των αρχιτεκτόνων να επαναχρησιμοποιούν υλικά που βρίσκονται κοντά στο μέρος του κτηρίου. Η Casa Ward, μια αγροικία με θέα τα βουνά Sibillini κοντά στο χωριό Sarnano, ανατολικά της Περούτζια, μετατράπηκε σχεδόν σε συντρίμμια από έναν σεισμό το 2016, παρέχοντας τα πρώτα υλικά για την ανοικοδόμησή της.

Three Spring Residential Gallery, Bunurong Land, Australia
Three Spring Residential Gallery, Bunurong Land, Australia

Three Spring Residential Gallery, Bunurong Land, Australia

Αυτή η οικογενειακή κατοικία κοντά στη Μελβούρνη, σχεδιασμένη από τους τοπικούς αρχιτέκτονες της KGA Architecture, βρίσκεται σε ένα αγρόκτημα στην ύπαιθρο. Στο εσωτερικό της φιλοξενεί μια συλλογή τέχνης από Αυστραλιανούς καλλιτέχνες ενώ μια εντυπωσιακή διώροφη βιβλιοθήκη είναι επενδυμένη στο επίπεδο του ισογείου με ράφια για βιβλία. Υψηλά τοξωτά παράθυρα προσφέρουν θέα σε έναν κήπο με τεράστιες, διακοσμητικές πισίνες.

sao paulo
sao paulo

LRM House, São Paulo, Brazil

Αυτό το ορθογώνιο και ακριβώς γεωμετρικό σπίτι καταλαμβάνει ένα μακρύ, στενό οικόπεδο που περιβάλλεται από κτίρια στις μακρύτερες πλευρές του. Ο κύριος στόχος των αρχιτεκτόνων του, του Studio AG με έδρα το Σάο Πάολο, ήταν να δημιουργηθεί αίσθηση ευρυχωρίας, κάτι που επιτεύχθηκε κυρίως με την εγκατάσταση πληθώρας υαλοπινάκων και τη σύνδεση του σπιτιού με έναν κήπο ενώ η ευρυχωρία ενισχύθηκε με την προσθήκη δύο επιπλέον ορόφων.

flag house
flag house

Flag House, Whistler, Canada

Το επιφανές βραζιλιάνικο αρχιτεκτονικό γραφείο Studio MK27, υπό την ηγεσία του Marcio Kogan από τη δεκαετία του ’70, σχεδίασε το Flag House στο Βανκούβερ του Καναδά. Οι αρχιτέκτονες εφάρμοσαν έναν από τους βασικούς τους κανόνες, τη δημιουργία μιας ισχυρής σύνδεσης μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου αφού η σχετικά χαμηλή και οριζόντια κατοικία δένει αρμονικά με το περιβάλλον της.