Εντυπωσιακό πουλί που θεωρούνταν εξαφανισμένο καταγράφηκε σε φωτογραφίες στην Αφρική

Εντυπωσιακό πουλί που θεωρούνταν εξαφανισμένο καταγράφηκε σε φωτογραφίες στην Αφρική

Το πουλί Yellow-crested Helmetshrike που οι επιστήμονες θεωρούσαν εξαφανισμένο είδος, αφού δεν το είχαν εντοπίσει για 2 δεκαετίες, εντοπίστηκε τελικά στα δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό
yellow crested helmetshrike

Επιστήμονες κατέγραψαν σε φωτογραφίες ένα πουλί στην Αφρική που δεν είχε παρατηρηθεί για σχεδόν είκοσι χρόνια και πιστεύαν πως είχε εξαφανιστεί.

Το είδος, γνωστό ως Yellow-crested Helmetshrike, είχε καταχωρηθεί ως “εξαφανισμένο” από το American Bird Conservancy επειδή δεν είχε παρατηρηθεί για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο ανακάλυψαν ένα μικρό σμήνος των πτηνών κατά τη διάρκεια μιας αποστολής έξι εβδομάδων σε μια οροσειρά στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία να συναντήσουμε αυτά τα πουλιά. Γνωρίζαμε ότι ήταν δυνατόν να υπάρχουν εδώ, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος για το πόσο εντυπωσιακά και μοναδικά θα ήταν
– Michael Harvey – Ορνιθολόγος

Ο Harvey ήταν επικεφαλής της αποστολής μαζί με τον καθηγητή του UTEP Eli Greenbaum, Ph.D. Μαζί τους ήταν ο ορνιθολόγος Matt Brady και μια ομάδα ερευνητών από το Κονγκό από το Centre de Recherche en Sciences Naturelles.

Η ομάδα διένυσε συνολικά σχεδόν 120 χιλιόμετρα με τα πόδια στα βάθη της οροσειράς Itombwe, μελετώντας στην πορεία πουλιά, αμφίβια και ερπετά. Ενώ εξερευνούσαν τα νεφελώδη δάση στις πλαγιές ενός βουνού, ο Harvey και ο Brady συνάντησαν το εν λόγω πουλί “Yellow-crested Helmetshrike” ένα χαρακτηριστικό μαύρο πουλί με φωτεινό κίτρινο “κράνος”.

Συνολικά, περίπου 18 Helmetshrikes εμφανίστηκαν σε θορυβώδεις και δραστήριες ομάδες στη μέση της δασικής βλάστησης σε τρεις τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Το πουλί είναι ενδημικό στις δυτικές πλαγιές του Albertine Rift στην κεντρική Αφρική, δήλωσε ο Harvey, μια περιοχή που ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτη λόγω πολέμου και ζητημάτων ασφαλείας, αλλά πρόσφατα έγινε ασφαλέστερη για να την επισκεφθεί κανείς.

Αυτό δίνει ελπίδα ότι το είδος μπορεί να εξακολουθεί να έχει έναν αρκετά υγιή πληθυσμό στα απομακρυσμένα δάση της περιοχής

Καθώς η εξόρυξη, η υλοτομία και η γεωργία κινούνται βαθιά μέσα στα δάση της οροσειράς Itombwe, η ομάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους ερευνητές και οργανώσεις διατήρησης για να ξεκινήσουν προσπάθειες για την προστασία των helmetshrikes.