Μαθητές φύτεψαν 700 δέντρα για τη δημιουργία αστικού βρώσιμου δάσους

Μαθητές φύτεψαν 700 δέντρα για τη δημιουργία αστικού βρώσιμου δάσους

Κάτοικοι και μαθητές στη Νεάπολη Συκεών μεταμορφώνουν έναν άγονο χώρο σε ένα πρωτοποριακό αστικό βρώσιμο δάσος, προσφέροντας ζωή και πράσινο
group people plant tree together outdoors

Κάτοικοι και σπουδαστές της περιοχής του δήμου Νεάπολης Συκεών στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να προσφέρουν στην περιοχή τους, φορώντας γάντια και κρατώντας φτυάρια για να φυτέψουν 700 δένδρα και ποικιλία φυτών σε δύο μέρες, μετατρέποντας έτσι έναν άτονο χώρο σε ένα εκπληκτικό αστικό βρώσιμο δάσος, το πρώτο του είδους στην Ελλάδα.

Αυτή η πράσινη όαση δημιουργήθηκε σε μια έκταση ενός στρέμματος στη γειτονιά Στρεμπενιώτη, ως αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του τοπικού δήμου και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Mamagea, έχοντας ως κεντρικούς πρωταγωνιστές τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης.

Μέσα σε μόλις 48 ώρες, φυτεύτηκαν 350 δένδρα. Κερασιές, καστανιές, καρυδιές, αχλαδιές, ελιές, και μουριές ήταν μερικά από αυτά ενώ προστέθηκαν επίσης αρωματικά φυτά όπως φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, μέντα, και μελισσόχορτο. Η προσπάθεια αυτή έχει ως σκοπό να προσφέρει στο μέλλον καρπούς στους ανθρώπους, τα ζώα και τα πουλιά της περιοχής.

Μας βοήθησαν περισσότεροι από 250 κάτοικοι και δεκάδες μαθητές από δημοτικά σχολεία και ΚΔΑΠ ΑμεΑ της περιοχής.
– Περικλής Χατζηνάκος – διευθυντής της Mamagea

Ο κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγής τροφής και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα είναι ανθεκτικό και προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Σημαντικό επίσης είναι, η δημιουργία αυτού του χώρου να αποτελέσει μια πηγή βιωματικών εμπειριών μάθησης και εκπαίδευσης για τους μαθητές, ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης καλλιέργειας.

Η επιλογή του χώρου βασίστηκε στην ευκολία πρόσβασης για μαθητές, δασκάλους και κατοίκους, ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας και φροντίδας του δάσους, με στόχο την προώθηση μιας πράσινης κουλτούρας.