Σπάνια εμφάνιση γκρίζας φάλαινας στον Ατλαντικό που θεωρούνταν εξαφανισμένο είδος

Σπάνια εμφάνιση γκρίζας φάλαινας στον Ατλαντικό που θεωρούνταν εξαφανισμένο είδος

Ερευνητές στη Νέα Αγγλία εντοπίζουν γκρίζα φάλαινα, είδος που θεωρούνταν εξαφανισμένο από τον Ατλαντικό Ωκεανό για περισσότερα από 200 χρόνια
gray whale

Σε ένα απίστευτα σπάνιο γεγονός, μία ομάδα εναέριας έρευνας εντόπισε την περασμένη εβδομάδα μια γκρίζα φάλαινα στα ανοικτά των ακτών της Νέας Αγγλίας, ένα είδος που οι επιστήμονες πίστευαν πως έχει εξαφανιστεί από τον Ατλαντικό για περισσότερα από 200 χρόνια.

Οι επιστήμονες πετούσαν με αεροπλάνο την 1η Μαρτίου όταν εντόπισαν μια ασυνήθιστη φάλαινα. Το ζώο βουτούσε επανειλημμένα και επανερχόταν στην επιφάνεια, προφανώς για να τραφεί. Το αεροπλάνο έκανε κύκλους στην περιοχή για 45 λεπτά, επιτρέποντας στους παρατηρητές να τραβήξουν αρκετές φωτογραφίες. Όταν μελετήθηκαν οι φωτογραφίες, οι παρατηρητές επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους: Ήταν μια γκρίζα φάλαινα.

Οι γκρίζες φάλαινες ζούν στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και διακρίνονται εύκολα από άλλα είδη φαλαινών από την έλλειψη ραχιαίου πτερυγίου, το στικτό γκρι και λευκό δέρμα τους και τη ραχιαία καμπούρα που ακολουθείται από έντονες κορυφογραμμές. Το είδος όμως εξαφανίστηκε από τον Ατλαντικό Ωκεανό από τον 18ο αιώνα, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια έχουν παρατηρηθεί πέντε γκρίζες φάλαινες στα ύδατα του Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Η εφημερίδα Washington Post, η οποία αναφέρθηκε στην παρατήρηση, έφερε στο φως γραπτά ενός αποικιακού αξιωματούχου από το 1729 που περιγράφει μια “φάλαινα scrag” στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης ως την τελευταία φορά που εθεάθη γκρίζα φάλαινα στον Ατλαντικό ωκεανό.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου συνήθως περιορίζει την περιοχή εξάπλωσης των γκρίζων φαλαινών, λένε οι ειδικοί, επειδή οι φάλαινες δεν μπορούν να σπάσουν τον παχύ πάγο του χειμώνα που συνήθως μπλοκάρει το πέρασμα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι γκρίζες φάλαινες μπορεί να είναι σε θέση να ταξιδεύουν μέσω του περάσματος το καλοκαίρι, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό τον προηγούμενο αιώνα.