Πολύχρωμα κασκόλ από τα χέρια μιας γιαγιάς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Πολύχρωμα κασκόλ από τα χέρια μιας γιαγιάς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Η κυρία Ιωάννα Ματσούκα, είναι μια 93χρονη γυναίκα που καθημερινά πλέκει από ένα κασκόλ και μοιράζει ζεστασιά και αγάπη σε παιδιά που έχουν ανάγκη
giagia kaskol

Η κυρία Ιωάννα Ματσούκα, 93 ετών, εδώ και δεκαετίες πλέκει εκατοντάδες πολύχρωμα κασκόλ, τα οποία έχουν φτάσει στα χέρια παιδιών ανά τον κόσμο, από την Ελλάδα μέχρι και την Ουκρανία, προσφέροντας ζεστασιά και αγάπη. Η κα Ιωάννα αποφασισμένη δηλώνει: Δεν θα σταματήσω να πλέκω ποτέ!

Με τις μεγάλες βελόνες πλεξίματος στα χέρια της να κινούνται αρμονικά μεταξύ και τα νύχια της βαμμένα σε έντονο κόκκινο, είναι ενθουσιασμένη για τη χαρά που της προσφέρει η δωρεά τους.

Ξεκινώντας το πλέξιμο στη δεκαετία του ’90, η κα Ιωάννα έχει φτιάξει περισσότερα από 3.000 κασκόλ, σύμφωνα με τις κόρες της. Οι δημιουργίες της, είναι αποθηκευμένες σε σακούλες δίπλα στην είσοδο του διαμερίσματός της και είναι έτοιμες να βρουν νέο σπίτι. Αρχικά, τα κασκόλ δίνονταν σε φίλους και γνωστούς, αλλά σύντομα άρχισαν να φτάνουν σε παιδικά σπίτια ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια σε παιδιά στη Βοσνία και την Ουκρανία, με την τελευταία παρτίδα να πηγαίνει σε έναν καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Αθήνα.

Η κόρη της, Αγγελική, αναφέρει οτι αυτό που της δίνει δύναμη είναι οτι τα χαρίζουμε!

Η κα Ιωάννα, παρά τη μειωμένη όραση λόγω ηλικίας, συνεχίζει να πλέκει καθημερινά, δημιουργώντας σχεδόν ένα κασκόλ την ημέρα με μοναδικό στόχο την ευτυχία που προκύπτει από τη δωρεά.

Η ίδια, αντλεί δύναμη από τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη των ανθρώπων λαμβάνοντας δεκάδες γράμματα και αμέτρητες ζωγραφιές από μικρά παιδιά.

giagia zografies