Ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών ανέσυρε από ποτάμι ένα σπαθί των Βικινγκς 1000 ετών

Ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών ανέσυρε από ποτάμι ένα σπαθί των Βικινγκς 1000 ετών

Ένα μεσαιωνικό σπαθί που ανήκε σε Βίκινγκς βρέθηκε σε ποτάμι του Οξφορντσάιρ, φέρνοντας στο φως ένα κομμάτι της Βίκινγκ κληρονομιάς της Αγγλίας
vikings sword

Ένας ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών που είχε αφιερώσει πολλές ώρες “ψαρέματος” με μαγνήτη, κατά τη διάρκεια μιας βροχερής ημέρας στο τοπικό του ποτάμι, αποφάσισε να μην επιστρέψει στο σπίτι παρά το κακό καιρό. Αντί για άχρηστες παλιατζούρες, που συνήθως έβγαζε, ο μαγνήτης του κατάφερε να αρπάξει κάτι πολύ πιο σπάνιο και συναρπαστικό.

Όταν ο Trevor Penny ανέσυρε το εύρημα από το νερό, διέκρινε έκπληκτος ένα αντικείμενο που έμοιαζε με σπαθί και απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της κομητείας Οξφορντσάιρ, το οποίο ανέλαβε την έρευνα για την ακριβή προέλευση και την ιστορική σημασία του σπαθιού.

Η ομάδα αρχαιολόγων που εξέτασε το σπαθί κατέληξε στο συμπέρασμα οτι χρονολογείται περίπου από το 850 έως το 975 μ.Χ., ενώ παραδόθηκε στην Υπηρεσία Μουσείων του Oxfordshire για αποκατάσταση και προβλέπεται να εκτεθεί στο κοινό.

Είναι σημαντικό να τονιστεί η νομοθεσία περί θησαυρού στη Βρετανία, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη αναφοράς τέτοιων ευρημάτων και παρέχει τη δυνατότητα στα μουσεία να τα διεκδικήσουν, ενισχύοντας έτσι την αρχαιολογική κληρονομιά και την πρόσβαση του κοινού σε αυτή.