Ελπιδοφόρα γέννηση σπάνιου είδους ρινόκερου στην Αγγλία

Ελπιδοφόρα γέννηση σπάνιου είδους ρινόκερου στην Αγγλία

Διαβάστε για την ελπιδοφόρα γέννηση ενός νότιου λευκού ρινόκερου στο ζωλογικό κήπο Whipsnade στην Αγγλία και τη σημασία της για τη διατήρηση απειλούμενων ειδών
southern white rhino feat

Οι ρινόκεροι απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση, υποφέροντας από την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία και την καταστροφή των φυσικών τους οικοτόπων. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ομάδες επιστημόνων έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για τη διάσωση των ειδών μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.

Μια ελπιδοφόρα αναπαραγωγική προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός μικρού νότιου λευκού ρινόκερου στις 7 Μαρτίου, στον ζωολογικό Whipsnade στην Αγγλία, με βάρος 45 κιλών και μετά από μια σύντομη γέννα, διάρκειας μόλις τεσσάρων λεπτών. Το μικρό, που φέρνει την ελπίδα για τη διάσωση του είδους, ήρθε στη ζωή μετά από 16 μήνες κύησης από τη μητέρα του, Jaseera.

Παρόμοιο άρθρο: Γέννηση σπάνιου μαύρου ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο στην Αγγλία

Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, όπως η σταδιακή απελευθέρωση 2000 λευκών ρινόκερων στη Νότιο Αφρική, οι νότιοι λευκοί ρινόκεροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης λόγω του κυνηγιού για τα κέρατά τους, με τον πληθυσμό των ενηλίκων να μην υπερβαίνει τα 10.000 άτομα παγκοσμίως. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που, μόνο την περασμένη χρονιά, περίπου 500 λευκοί ρινόκεροι δολοφονήθηκαν στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με δηλώσεις του φροντιστή στο Whipsnade Zoo, Mark Holden.

Αυτή η είδηση όχι μόνο τονίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρινόκεροι αλλά και τονίζει τη σημασία της διατήρησης και προστασίας τους. Μετά τη γέννησή του, το μικρό ρινοκεράκι άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα, δείχνοντας τη φυσική του αδεξιότητα αλλά και τη γρήγορη προσαρμοστικότητα και μάθηση. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση των απειλούμενων ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Whipsnade, ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους και πάρκα σαφάρι στην Ευρώπη, βρίσκεται στο Bedfordshire της Αγγλίας και αποτελεί ένα κορυφαίο κέντρο για την προστασία της άγριας ζωής, παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο για είδη σε κίνδυνο.