Το Θαλάσσιο Όργανο του Ζαντάρ: ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό έργο που μετατρέπει την κίνηση των κυμάτων σε μουσική

Το Θαλάσσιο Όργανο του Ζαντάρ: ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό έργο που μετατρέπει την κίνηση των κυμάτων σε μουσική

Το 2005 ο Νίκολα Μπάσιτς ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός μουσικού οργάνου 70 μέτρων, στην ακτή του Ζαντάρ, που μετατρέπει την κίνηση των κυμάτων σε μοναδική μουσική
zadar01

Στην πανέμορφη ακτή του Ζαντάρ, μιας από τις παλαιότερες και ιστορικά πλουσιότερες πόλεις της Κροατίας, βρίσκεται ένα μουσικό όργανο τόσο μοναδικό που η μουσική του παράγεται αποκλειστικά από τη θάλασσα. Το “Morske orgulje”, όπως είναι γνωστό στα κροατικά (Θαλάσσιο Όργανο στα ελληνικά), είναι ένα αρχιτεκτονικό και μουσικό θαύμα που συνδυάζει την ανθρώπινη δημιουργικότητα με τη φυσική ομορφιά και τη δύναμη της θάλασσας.

Φανταστείτε πως περπατάτε δίπλα στην όμορφη Αδριατική Θάλασσα, ανάμεσα σε λευκά πετρόκτιστα σκαλιά ενώ ένα ευχάριστο αεράκι σας δροσίζει και ξαφνικά αρχίζετε να ακούτε κάτι παράξενους ήχους. Στα σκαλιά υπάρχουν κανάλια που οδηγούν σε 35 αεραγωγούς, ο καθένας συντονισμένος σε διαφορετικές μουσικές νότες με μεγάλη ακρίβεια.

Καθώς τα κύματα χτυπούν τα σκαλιά, διώχνουν τον αέρα μέσα από τους αεραγωγούς και παράγουν ένα μελωδικό και πάντα μοναδικό ηχητικό τοπίο. Κλείνοντας τα μάτια, ακούτε μια μουσική που δεν έχετε ξανακούσει, απολύτως μοναδική στη συγκεκριμένη στιγμή της κίνησης της θάλασσας που δε θα επαναληφθεί ξανά.

Το Ζαντάρ, μια πόλη με ιστορία 3.000 ετών στην Κροατία, είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, χάνοντας πολλά από τα ιστορικά της μνημεία. Μετά από μια περίοδο ανοικοδόμησης, ο Nikola Bašić, ένας βραβευμένος αρχιτέκτονας, κλήθηκε να προσθέσει μια πινελιά ομορφιάς στην ακτογραμμή της.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2005 και από τότε, έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η ιδέα του Θαλάσσιου Οργάνου εμπνεύστηκε τόσο από την υδραυλίδα των αρχαίων Ελλήνων, ένα μουσικό όργανο που λειτουργούσε με την κίνηση του νερού, όσο και από το Wave Organ στο Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, η μοναδικότητα και η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού του Θαλάσσιου Οργάνου το κάνει πραγματικά ένα θαυμάσιο έργο που αξίζει να επισκεφτείτε.