Ραφαήλ Σκαλίδης: Διάκριση από τη NASA για τον Έλληνα αστροφυσικό

Ραφαήλ Σκαλίδης: Διάκριση από τη NASA για τον Έλληνα αστροφυσικό

Μάθετε για την εξαιρετική διάκριση του Κρητικού αστροφυσικού Ραφαήλ Σκαλίδη από τη NASA και την επιρροή του στην αστροφυσική
rafail skalidis

Ο Ραφαήλ Σκαλίδης, με καταγωγή από την Κρήτη, έλαβε πρόσφατα μια εξαιρετικά σημαντική υποτροφία από τη NASA, κάτι που προκάλεσε αίσθηση ευφορίας και περηφάνιας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η υποτροφία Hubble αναγνωρίζει την επιστημονική αριστεία του Σκαλίδη και την έμπνευση που φέρνει στον κλάδο της αστροφυσικής.

Η υποτροφία Hubble αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μία από τις πλέον κορυφαίες διακρίσεις στον τομέα της αστροφυσικής. Απονέμεται σε εξαιρετικά ταλαντούχους επιστήμονες, επιβραβεύοντας πρωτοποριακή έρευνα και συμβολή στην κατανόηση του σύμπαντος.

Η πρωτοβουλία του Σκαλίδη στην έρευνα περιστρέφεται γύρω από μια ζωτικής σημασίας ερώτηση που έχει απασχολήσει την αστροφυσική κοινότητα για χρόνια: το πώς μετράται η ένταση του μαγνητικού πεδίου του δικού μας γαλαξία. Μέσω της διατριβής του, παρουσίασε μια επαναστατική τεχνική μέτρησης, επωφελούμενος από τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στην Κρήτη.

Οι έρευνές του αναμένεται να φέρουν νέα δεδομένα σε μια από τις βασικές απορίες στην διαδικασία της αστρογένεσης, δηλαδή το πώς τα μαγνητικά πεδία επηρεάζουν την δημιουργία των αστέρων.

Το 2023, του απονεμήθηκε το βραβείο «Αιμίλιος Χαρλαύτης» για την καλύτερη διδακτορική διατριβή, ενώ το 2019, είχε την τιμή να λάβει το βραβείο του κορυφαίου διδακτορικού φοιτητή από τον Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ.

Ξεκινώντας την ακαδημαϊκή του πορεία στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Σκαλίδης ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, ενισχυμένος από το ερευνητικό πρόγραμμα ΠΑΣΙΦΑΗ. Ο καθηγητής του, Κωνσταντίνος Τάσσης, εξέφρασε την έντονη υπερηφάνεια που νιώθει για την εξέλιξη του Σκαλίδη, αναφέροντάς τον ως το «ακαδημαϊκό του τέκνο».

Η αναγνώριση από τη NASA στέλνει ένα δυνατό μήνυμα σχετικά με το επίπεδο της ελληνικής επιστήμης και το πνεύμα έρευνας που υπάρχει στη χώρα. Είναι μια πηγή έμπνευσης για νέους ερευνητές, ενθαρρύνοντάς τους να εξερευνήσουν τα μυστήρια της αστροφυσικής και να επιδιώξουν τα όνειρά τους.