Θεσπίστηκε στην Ελλάδα το Δικαίωμα στη Λήθη στην ασφάλιση καρκινοπαθών

Θεσπίστηκε στην Ελλάδα το Δικαίωμα στη Λήθη στην ασφάλιση καρκινοπαθών

Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας εγγυάται το δικαίωμα στη λήθη του ιστορικού καρκίνου κατά την αξιολόγηση ασφαλιστικών αιτημάτων, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης
dikaioma lithi karkinopatheis

Πλέον, το ιστορικό καρκίνου ενός ατόμου δεν θα αποτελεί κριτήριο στην διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων για ασφάλιση, χάριν στην συνεργασία των κρατικών αρχών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΑΕΕ αποτελεί κείμενο αυτό-δέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε και επίσημα στον Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας, πρόσφατα από τις αρμόδιες οργανώσεις και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Με την νέα ρύθμιση, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια θα αντιμετωπίζουν τους επιζώντες του καρκίνου ισότιμα με τους υπολοίπους ασφαλισμένους, εφόσον έχουν παρέλθει δέκα χρόνια από την επιτυχή θεραπεία τους, με την περίοδο αυτή να μειώνεται στα πέντε χρόνια για αυτούς που διαγνώστηκαν πριν την ενηλικίωση.

Η σημασία του δικαιώματος στη λήθη επισημάνθηκε από κορυφαίους παράγοντες κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, υπό την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, του οικοδεσπότη της εκδήλωσης και προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κ. Γιώργου Καπετανάκη και της προέδρου της WinCancer, κας Πίστης Κρυσταλλίδου.

Η θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας για το Δικαίωμα στη λήθη, είναι το αποτέλεσμα μίας ειλικρινούς και δημιουργικής συνεργασίας, μεταξύ της πολιτείας, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Πρακτικά πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα που οδηγεί στην κατάργηση οικονομικών διακρίσεων και στηρίζει την ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία των ατόμων με εμπειρία καρκίνου. Παράλληλα, δίνει ένα σαφές μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους
– Γιώργος Καπετανάκης / Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ημέρα ως ιστορική, και τόνισαν την αναγκαιότητα της υιοθέτησης τέτοιων μέτρων για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την προσφορά ελπίδας στους επιζήσαντες.

Ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε την έμφαση της πολιτείας στην ισότητα και την ανθρωπιά, εκθειάζοντας την προσπάθεια για την εξάλειψη των διακρίσεων. Ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές και τραπεζικές δομές θα σταματήσουν να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό καρκίνου, σηματοδοτώντας έτσι ένα ορόσημο για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Τι είναι γενικά το “δικαίωμα στη λήθη”;

Το δικαίωμα στη λήθη είναι η νομική αρχή που επιτρέπει σε ένα άτομο να απαιτήσει τη διαγραφή πληροφοριών που το αφορούν, από τα αρχεία ή τα δεδομένα μιας εταιρείας ή οργάνωσης μετά από έναν ορισμένο χρόνο, ειδικά όταν αυτές οι πληροφορίες δεν είναι πλέον σημαντικές ή επίκαιρες.

Τι σημαίνει αυτό για τους πρώην καρκινοπαθής;

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το ιστορικό καρκίνου ενός ατόμου που υποβάλλει αίτηση για ασφάλιση δεν θα προκαλεί διακρίσεις κατά την εκτίμηση του ασφαλιστικού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία ιστορικού καρκίνου δεν θα αποτελεί αυτόματο λόγο για απόρριψη της αίτησης ή για αύξηση του προσφερόμενου ασφαλίστρου. Έτσι, ο υποψήφιος ασφαλισμένος θα αντιμετωπίζεται ισότιμα με άλλα άτομα που δεν έχουν διαγνωσθεί ποτέ με καρκίνο.