Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης εντάχθηκε στo Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης εντάχθηκε στo Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

Το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης αποτελεί πλέον μέρος της UNESCO, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της περιοχής
meteora

Η UNESCO ενέκρινε επίσημα την προσθήκη 18 νέων περιοχών στο δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των γεωπάρκων σε 213 σε 48 χώρες. Η επέκταση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της UNESCO για την προώθηση της γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς σημασίας και τη στήριξη της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης μέσω της ενημέρωσης του κοινού και της διατήρησης.

Τί είναι τα γεωπάρκα της UNESCO;

Τα Γεωπάρκα της UNESCO είναι γεωγραφικές περιοχές όπου τοπία και φυσικοί τόποι διεθνούς γεωλογικής σημασίας διατηρούνται μέσω μιας στρατηγικής που συνδυάζει την συντήρηση, την εκπαίδευση και την τοπική ανάπτυξη. Ορίζονται και υποστηρίζονται από την UNESCO ως μέρος του προγράμματος Διεθνών Γεωπάρκων, το οποίο επιδιώκει να προωθήσει την αειφόρο χρήση του φυσικού πλούτου, να αυξήσει την απασχόληση μέσω του οικοτουρισμού, και να ενθαρρύνει την περιφερειακή συνεργασία.

Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης

Το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης, ένας η νεότερη προσθήκη στο δικτύου παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την παγκόσμια σημασία της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής. Μέσα από την αναγνώριση αυτή, το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης ξεχωρίζει ως μια από τις 213 περιοχές που καλύπτουν 48 χώρες.

Η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα γεωπάρκα σε σχέση και με την έκτασή της

Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, οι ενδημικές φυτικές και ζωικές παρουσίες, καθώς και οι γεωλογικοί σχηματισμοί, αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες για την κατανόηση και τη σημασία της ένταξης του Γεωπάρκου στο δίκτυο της UNESCO. Ειδικότερα, τα Μετέωρα και η οροσειρά Πίνδου, με κορυφαία σημεία όπως ο Κόζιακας και το Περιστέρι, εντυπωσιάζουν για τη γεωτοπικότητα και την οικολογική ποικιλομορφία τους.

Το Γεωπάρκο προσφέρει επίσης στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν μοναδικά ορεινά τοπία, απολαμβάνοντας την άγρια φύση και τις αλπικές λίμνες, καθώς και τα παραδοσιακά χωριά που σκαρφαλώνουν τις πλαγιές της Νότιας Πίνδου. Η πλούσια γεωλογική ιστορία και οι καταπληκτικές οπτικές γωνίες συμβάλλουν στην ανάδειξη της περιοχής ως ένα από τα κορυφαία γεωπάρκα στον κόσμο.

Υπόλοιπες προσθήκες στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων

Στις χώρες που επωφελούνται από τη νέα αυτή ονομασία περιλαμβάνονται η Κίνα με 6 προσθήκες, η Βραζιλία, η Κροατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς και ένα μοναδικό διασυνοριακό γεωπάρκο που διασχίζει το Βέλγιο και την Ολλανδία