Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Voyager 1

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Voyager 1

Μετά από μήνες προβλημάτων, το σκάφος Voyager-1 της NASA στέλνει ξανά σαφή δεδομένα από την άκρη του ηλιακού συστήματος.
voyager 1

Στις 5 Απριλίου 2024, σχεδόν 5 μήνες μετά τη βλάβη επικοινωνίας με τη γη, το σκάφος Voyager-1 της NASA άρχισε και πάλι να στέλνει πολύτιμες πληροφορίες στη Γη, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των μηχανικών για αποκατάσταση της επικοινωνίας. Το Voyager-1 (ηλικίας 47 ετών) είναι το πιο μακρινό αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής στο διάστημα, το οποίο σήμερα κινείται με ταχύτητα 17 χιλιόμετρα ανα δευτερόλεπτο (θα έκανε το Αθήνα Θεσσαλονίκη περίπου σε 30 δευτερόλεπτα) και βρίσκεται σε απόσταση άνω των 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ τα σήματά του χρειάζονται πάνω από 22 ώρες για να φτάσουν στη Γη. Το διαστημικό σκάφος δυσλειτουργούσε λόγω ενός κατεστραμμένου τσιπ, το οποίο εμπόδιζε την ικανότητά του να στέλνει αναγνώσιμα δεδομένα από τον Νοέμβριο. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τη μεταφορά του κατεστραμμένου κώδικα σε άλλα τμήματα μνήμης μέσα στους υπολογιστές του διαστημικού σκάφους.

Επί του παρόντος, το Voyager-1 περιορίζεται στη μετάδοση δεδομένων σχετικά με την κατάσταση των συστημάτων του σκάφους. Η NASA σχεδιάζει περαιτέρω προσαρμογές για να επαναφέρει τα επιστημονικά του όργανα σε λειτουργική κατάσταση. Το Voyager-1, που εκτοξεύθηκε το 1977, προοριζόταν αρχικά για την εξερεύνηση των εξωτερικών πλανητών. Αφού ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή του το 1989, συνέχισε στο διαστρικό διάστημα, περνώντας πέρα από την ηλιόσφαιρα το 2012.

Το ήξερες οτι το Voyager 1 εκτόξεύτηκε δεύτερο και το Voyager 2 εκτοξέυτηκε πρώτο; Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε στις 20 Αυγούστου 1977 ενώ το Voyager 1 εκτοξεύτηκε λίγες μέρες αργότερα στις 5 Σεπτεμβρίου 1977

Το Voyager-1, μαζί με το αδελφάκι του Voyager-2, βασίζεται στην ενέργεια από θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων, οι οποίες υποβαθμίζονται σταδιακά, μειώνοντας την παραγωγή ενέργειας ετησίως. Παρά τις προκλήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας σε σχέση με την τεχνολογία του 1977, οι μηχανικοί της NASA παραμένουν αισιόδοξοι για την παράταση της επιχειρησιακής διάρκειας ζωής του διαστημικού σκάφους.