Τα μεγαλύτερα αδέλφια ίσως έχουν υψηλότερο δείκτη εξυπνάδας

Τα μεγαλύτερα αδέλφια ίσως έχουν υψηλότερο δείκτη εξυπνάδας

Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν ανώτερες γνωστικές ικανότητες, χάρη στα περισσότερα γονικά ερεθίσματα. Μάθετε πώς η σειρά γέννησης επηρεάζει τη νοημοσύνη και την επιτυχία
prototoka paidia

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσε δείγμα 5.000 παιδιών και κατέληξε οτι τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιθανότερο να έχουν ανώτερες γνωστικές ικανότητες σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέλφια τους, χάρη στην αυξημένη πνευματική διέγερση που δέχονται από τους γονείς τους.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ οι γονείς παρέχουν την ίδια συναισθηματική υποστήριξη σε όλα τα παιδιά τους, τα πρωτότοκα λαμβάνουν μεγαλύτερη βοήθεια σε καθήκοντα γνωστικής ανάπτυξης. Η έρευνα, που διεξήχθη από οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, της ομάδας Analysis Group και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέλυσε στοιχεία και τα ευρήματα έδειξαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά σημείωναν σταθερά υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ IQ ήδη από την ηλικία του ενός έτους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Resources, παρακολούθησε σχεδόν 5.000 παιδιά από την προγεννητική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών, αξιολογώντας τα ανά διετία. Πρότεινε ότι το «φαινόμενο της σειράς γέννησης», όπου τα παιδιά που γεννήθηκαν νωρίτερα τείνουν να έχουν καλύτερες αποδοχές και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, συνδέεται με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των γονέων καθώς αποκτούν περισσότερα παιδιά.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι η συμμετοχή των γονέων σε δραστηριότητες που διεγείρουν το πνεύμα, όπως το διάβασμα ή το παίξιμο οργάνων, μειώθηκε με τα επόμενα παιδιά.

Η Δρ Ana Nuevo-Chiquero από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου τόνισε ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των γονέων πιθανότατα συμβάλλουν στις διαφορές στη σειρά γέννησης όσον αφορά την εκπαίδευση και τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας. Η μελέτη υπέδειξε ότι τα γνωστικά πλεονεκτήματα αρχίζουν νωρίς, και γίνονται εμφανή στις βαθμολογίες των τεστ που μετρούν τις λεκτικές, αναγνωστικές, μαθηματικές και κατανοητικές δεξιότητες.

Παρά το γνωστικό τους πλεονέκτημα, μία διαφορετική μελέτη του 2015 έδειξε ότι έχουν έως και 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέλφια τους.