Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει το ψάρεμα με τράτα βυθού

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει το ψάρεμα με τράτα βυθού

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την επιζήμια αλιευτική πρακτική της τράτας βυθού, προστατεύοντας τις θαλάσσιες περιοχές και ενισχύοντας την αειφορία
fishing net

Η Ελλάδα, γίνεται η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει την απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μέχρι το 2030, με τις πρώτες απαγορεύσεις να εφαρμόζονται έως το 2026 στα εθνικά θαλάσσια πάρκα της. Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι είναι η τράτα βυθού;

Η τράτα βυθού είναι μια επιζήμια πρακτική, κατά την οποία βαρέα δίχτυα ρίχνονται στον πυθμένα της θάλασσας και σέρνονται ωστέ να πιάσουν οτιδήποτε εγκλωβιστεί ενδιάμεσα, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Η απαγόρευση αυτής της μεθόδου, σύμφωνα με ειδικούς, είναι κρίσιμη για την προστασία της βιοποικιλότητας και για τις προσπάθειες ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης.

dixtia vithos

Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί αρχικά στα εθνικά θαλάσσια πάρκα και θα επεκταθεί σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές μέχρι το 2030. Η απόφαση χαιρετίστηκε από ειδικούς, όπως ο Enric Sala από το National Geographic, ως ιστορική κίνηση που προστατεύει τη βιοποικιλότητα, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, και ενισχύει την τουριστική και αλιευτική βιομηχανία.

Αυτή η ιστορική κίνηση – για πρώτη φορά στην Ευρώπη – φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη διασφάλιση ότι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της μπορούν να αποδώσουν το πλήρες δυναμικό των πλεονεκτημάτων τους
– Enric Sala / National Geographic

Γιατί είναι επιζήμια η αλιεία με τράτα βυθού;

Καταστροφή του θαλάσσιου πυθμένα

Η τράτα βυθού περιλαμβάνει το σύρσιμο βαρέων αλιευτικών διχτυών στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτή η δραστηριότητα καταστρέφει ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα οποία αποτελούν σημαντικούς οικοτόπους για διάφορα θαλάσσια είδη.

Αλιεία χωρίς διάκριση

Οι τράτες βυθού συλλέγουν κάθε ζωντανό οργανισμό στον δρόμο τους, συμπεριλαμβανομένων μη στοχευόμενων ειδών αλλά και νεαρών ψαριών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς ψαριών και τη βιοποικιλότητα.

Εκπομπές άνθρακα

Το σύρσιμο των διχτυών, συνήθως για μεγάλες αποστάσεις, στον πυθμένα μπορεί να απελευθερώσει άνθρακα που είναι παγιδευμένος στο ίζημα, συμβάλλοντας στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.

Μείωση της θαλάσσιας ζωής

Η καταστροφή των ενδιαιτημάτων και η υπεραλίευση που προκαλείται από τις τράτες βυθού μειώνει τους πληθυσμούς των θαλάσσιων ειδών, επηρεάζοντας την αλυσίδα τροφίμων και τη βιοποικιλότητα.

Απώλεια βιωσιμότητας

Η πρακτική της αλιείας με τράτα βυθού δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς μειώνει δραματικά τους πόρους των ψαριών και καταστρέφει τα οικοσυστήματα που στηρίζουν την αλιευτική βιομηχανία.

Τι είναι τα θαλάσσια πάρκα;

Ένα θαλάσσιο πάρκο είναι μια προστατευόμενη περιοχή στον θαλάσσιο χώρο που έχει καθοριστεί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων. Ο σκοπός ενός θαλάσσιου πάρκου είναι να διατηρήσει τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων. Αυτά τα πάρκα προστατεύονται από το νόμο και συχνά υπόκεινται σε ειδικούς κανονισμούς για τη διατήρηση της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας.

Επιπρόσθετα στο συνέδριο Our Ocean Conference, ανακοινώθηκαν δεσμεύσεις για επενδύσεις ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα αλλά και η δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, με στόχο να προστατεύσει το 30% της ωκεάνιας έκτασής της μέχρι το 2030, το 10% εκ των οποίων θα είναι αυστηρά προστατευόμενο.