Αρχαιολόγοι βρήκαν μυστηριώδες ρωμαϊκό αντικείμενο: ποιές οι θεωρίες

Αρχαιολόγοι βρήκαν μυστηριώδες ρωμαϊκό αντικείμενο: ποιές οι θεωρίες

Διαβάστε για το μυστήριο του ρωμαϊκού δωδεκάεδρου που ανακαλύφθηκε στο Norton Disney, ένα κειμήλιο που προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των ιστορικών με το αινιγματικό του σχέδιο.
12 roman artifact

Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός 12εδρου ρωμαϊκού τεχνουργήματος στο Norton Disney, στο Lincolnshire, έχει εξάψει τη φαντασία των ιστορικών και του κοινού. Αυτό το μυστηριώδες αντικείμενο, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ερασιτεχνικής αρχαιολογικής ανασκαφής, έχει προκαλέσει πληθώρα θεωριών σχετικά με τον σκοπό του και τη χρήση που μπορεί να είχε.

Τι είναι το τεχνούργημα Norton Disney;

Η εν λόγω κατασκευή, είναι ένα ρωμαϊκό δωδεκάεδρο, ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από μέταλλο με μια τρύπα σε κάθε όψη, η κάθε μία όμως με διαφορετική διάμετρο. Η δεξιοτεχνία που έχουν κατασκευαστεί του είναι εξαιρετική, γεγονός που υποδηλώνει ότι συντηρήθηκε καλά, καθώς δεν παρουσιάζει σημάδια φθοράς παρά την ηλικία του. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι 1 από τα 33 που έχουν βρεθεί σε όλη την Ευρώπη.

Ποιες θεωρίες υπάρχουν σχετικά με τη χρήση του;

Ζάρι για παιχνίδια

Ορισμένοι, όπως ο David Hawley και ο Lee Hartfield, εικάζουν ότι το δωδεκάεδρο χρησίμευε ως ζάρι για παιχνίδια ή παζλ. Η έλλειψη αριθμητικών σημάνσεων περιπλέκει την πρώτη θεωρία, ενώ η ευαίσθητη φύση του μετάλλου καθιστά τη δεύτερη απίθανη λόγω του κινδύνου καταστροφής.

Συσκευές μέτρησης

Άλλοι προτείνουν ότι το δωδεκάεδρο ήταν εργαλείο μέτρησης. Με χιουμοριστικό τρόπο έχει προταθεί για τη μέτρηση των ζυμαρικών, με την ιδέα ότι οι Ρωμαίοι μπορεί να απολάμβαναν τα ζυμαρικά αιώνες πριν γίνουν βασικό προϊόν στην Ιταλία. Μια πιο πρακτική πρόταση είναι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση μολύβδινων σφαιρών για αρχαία όπλα.

Θρησκευτική και τελετουργική χρήση

Η πιο ενδιαφέρουσα θεωρία, που προτάθηκε από τον Dr. Jonathan Foyle και υποστηρίζεται από ιστορικές πηγές, είναι ότι το δωδεκάεδρο χρησιμοποιήθηκε για την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού. Με την ευθυγράμμιση των οπών με τα αστέρια, θα μπορούσε να λειτουργούσε ως ένα πρωτόγονο όργανο παρατήρησης των άστρων, που ενδεχομένως σχετιζόταν με τον ζωδιακό κύκλο.

Επί του παρόντος, το δωδεκάεδρο εκτίθεται στο Μουσείο Λίνκολν και η ομάδα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Norton Disney σχεδιάζει περαιτέρω ανασκαφές για να αποκαλύψει ενδεχομένως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το αινιγματικό αντικείμενο.

Το εύρημα αυτό όχι μόνο αναδεικνύει το βάθος των ιστορικών μυστηρίων, αλλά και αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη γοητεία της ρωμαϊκής αρχαιολογικής κληρονομιάς της Βρετανίας. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ο πραγματικός σκοπός του ρωμαϊκού αντικειμένου συνεχίζει να εξάπτει την φαντασία.