Ανεκτίμητα δείγματα 4,6 δισ. ετών από αστεροειδή μπορεί να ξεκλειδώσουν μυστικά του διαστήματος

Ανεκτίμητα δείγματα 4,6 δισ. ετών από αστεροειδή μπορεί να ξεκλειδώσουν μυστικά του διαστήματος

Ένα ξεχωριστό δείγμα από αστεροειδή, με ηλικία που μπορεί να αντιστοιχεί στην αρχή του ηλιακού συστήματος, έχει φτάσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Προέρχεται από την αποστολή Osiris-Rex της NASA στον αστεροειδή Bennu και αποτελείται από 100 mg υλικού ηλικίας 4,6 δισ. ετών. Η συγκεκριμένη αποστολή, η οποία συνέλεξε συνολικά πάνω από 60 γραμμάρια υλικού, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσότητα υλικού που έχει επιστραφεί στη Γη από το διάστημα μετά το πρόγραμμα Απόλλων.

Πρώτες αναλύσεις δείχνουν ανθρακα και νερό

Ο Δρ Ashley King, επιστήμονας που ασχολείται με την επεξεργασία του δείγματος, εκφράζει τον ενθουσιασμό του για την ευκαιρία να μελετήσει αυτό το σπάνιο υλικό και τις πληροφορίες που μπορεί να αποκαλύψει για το πρώιμο ηλιακό σύστημα. Οι αρχικές αναλύσεις της NASA έχουν δείξει ότι το υλικό του αστεροειδούς είναι πλούσιο σε άνθρακα και νερό, με μέρος του άνθρακα να βρίσκεται σε οργανικές ενώσεις. Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για την κατανόηση της σχηματισμού του ηλιακού συστήματος και του ρόλου των αστεροειδών στη μεταφορά νερού στη Γη και άλλους πλανήτες (υπάρχουν αρκετές μελέτες που το υποστηρίζουν αυτό).

Η έρευνα θα εστιάσει επίσης στην ανάλυση των ισοτόπων υδρογόνου στο νερό που βρίσκεται στον Bennu, με σκοπό να διαπιστωθεί αν αυτά ταιριάζουν με το νερό των ωκεανών της Γης. Επιπλέον, η έρευνα θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη μεθόδων για την εκτροπή ή καταστροφή αστεροειδών που μπορεί να αποτελούν απειλή για τη Γη.

Τα πρώτα δύο χρόνια της έρευνας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα επικεντρωθούν σε μη καταστροφικές δοκιμές για την ανάλυση της σύνθεσης και δομής των ορυκτών του Bennu. Το μουσείο, που φιλοξενεί μία από τις κορυφαίες συλλογές μετεωριτών στον κόσμο, έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για τον χειρισμό τέτοιων πολύτιμων υλικών.

Η πορεία της αποστολής

Υπενθυμίζεται οτι η αποστολή OSIRIS REx εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, το 2018 μπήκε σε τροχιά γύρο από τον μετεωρίτη, ενώ το 2020 προσγειώθηκε με επιτυχία σε αυτόν και συνέλεξε το δείγμα και τέλος τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε επιτυχής είσοδος στη γη