Άνοιξε το πρώτο σχολείο – καταφύγιο στο Χάρκοβο

Άνοιξε το πρώτο σχολείο – καταφύγιο στο Χάρκοβο

Εκατοντάδες μαθητές στο Χάρκοβο ξεκινούν την εκπαίδευσή τους σε ένα υπόγειο σχολείο-καταφύγιο προσφέροντας έστω μία ελάχιστη αίσθηση κανονικότητας
xarkovo sxoleio feat

Εκατοντάδες παιδιά πλέον θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα καθημερινών μαθημάτων στο νέο σχολείο-καταφύγιο στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται 6 μέτρα κάτω από το έδαφος για να μπορούν να αντέξουν ρωσικές επιθέσεις.

Το σχολείο αυτό έχει δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει εκατοντάδες μαθητές κάτω από την επιφάνεια της γης, προσφέροντας προστασία από τις επιθέσεις με drones και πυραύλους. Παρά την έλλειψη φυσικού φωτός, τα δωμάτια του σχολείου είναι φωτεινά και οι διάδρομοι έχουν ζωγραφιστεί σε απαλούς τόνους λευκού και πράσινου χρώματος, δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους μικρούς μαθητές.

Η σχολική ρουτίνα στο Χάρκοβο έχει αλλάξει δραματικά λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, με πολλά παιδιά να ακολουθούν τα μαθήματα τους από το σπίτι μέσω υπολογιστή. Ωστόσο, για πολλούς μαθητές, η επιστροφή στη σχολική τάξη αποτελεί ένα σπάνιο και πολύτιμο γεγονός.

Το νέο σχολείο είναι σχεδιασμένο να εξυπηρετεί αυξανόμενο αριθμό μαθητών, με τον δήμαρχο να ανακοινώνει πλάνα για επέκταση των εγκαταστάσεων ώστε να φιλοξενούνται έως και 450 μαθητές σε κάθε βάρδια. Η ελπίδα είναι ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές, προσφέροντας ένα αίσθημα κανονικότητας μέσα στις δυσκολίες.