Οι φάλαινες Sei επιστρέφουν στις ακτές της Αργεντινής μετά από έναν αιώνα απουσίας

Οι φάλαινες Sei επιστρέφουν στις ακτές της Αργεντινής μετά από έναν αιώνα απουσίας

Διαβάστε στο thehappynews για τη θριαμβευτική επιστροφή των φαλαινών sei στις ακτές της Αργεντινής, μια απόδειξη των παγκόσμιων προσπαθειών προστασίας του περιβάλλοντος και τον ειδών
sei whale

Πάνω από έναν αιώνα μετά την παραλίγο εξαφάνισή τους λόγω του εντατικού κυνηγιού από τον άνθρωπο, οι φάλαινες sei επέστρεψαν στις ακτές της Παταγονίας στην Αργεντινή. Αυτές οι μεγάλες φάλαινες, που χαρακτηρίζονται από το μπλε-γκρι χρώμα τους και το ντελικάτο σώμα τους που μοιάζει με δελφίνι, σχεδόν εξαφανίστηκαν από τη φαλαινοθηρική βιομηχανία στις αρχές του 20ού αιώνα. Η παγκόσμια απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη αυτών των μεγαλοπρεπών πλασμάτων, επιτρέποντας την αργή ανάκαμψη του αριθμού τους.

Ο Mariano Coscarella, θαλάσσιος βιολόγος της επιστημονικής υπηρεσίας CONICET της Αργεντινής, υπογράμμισε τις σοβαρές επιπτώσεις του κυνηγιού των φαλαινών sei, που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους από την περιοχή. Οι φάλαινες sei αναπαράγονται κάθε δύο με τρία χρόνια, γεγονός που συνέβαλε στην αργή ανάκαμψη του πληθυσμού τους.

Χρειάστηκαν σχεδόν 100 χρόνια για να ανακάμψει ο πληθυσμός τους σε σημείο που η παρουσία τους να είναι αισθητή
– Coscarella

Η CONICET, ή Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, είναι το εθνικό συμβούλιο της Αργεντινής για την επιστημονική και τεχνική έρευνα. Ιδρύθηκε το 1958 και αποτελεί την κύρια οργάνωση της χώρας για την προώθηση και την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας σε ποικίλους τομείς.

Πρόσφατα, οι ερευνητές του CONICET, με την υποστήριξη του προγράμματος Pristine Seas του National Geographic, άρχισαν να χρησιμοποιούν δορυφορικούς ανιχνευτές και drones για να μελετήσουν τα πρότυπα μετανάστευσης και τη συμπεριφορά των φαλαινών sei. Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην παροχή βαθύτερων γνώσεων σχετικά με την ανάκαμψή τους και τη διασφάλιση της συνεχούς προστασίας τους. Ο Coscarella περιέγραψε αυτές τις προσπάθειες ως «επιτυχία της διατήρησης σε παγκόσμια κλίμακα», επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό θετικό αντίκτυπο της διεθνούς απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας.