Βρέθηκε χαμένος πίνακας του Μποττιτσέλλι από το 1980

Βρέθηκε χαμένος πίνακας του Μποττιτσέλλι από το 1980

Ένας πίνακας του 15ου αιώνα από τον Sandro Botticelli, που θεωρούταν χαμένος από τη δεκαετία του 1980, εντοπίστηκε στην Ιταλία
botticelli painting found in 2023

Η απεικόνιση της Παναγίας και του Χριστού ως βρέφος ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Gragnano, κοντά στη Νάπολη, σύμφωνα με την Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Καραμπινιέρι της Νάπολης.

Ο πίνακας του καλλιτέχνη, που έγινε διάσημος για τα έργα “Η Γέννηση της Αφροδίτης” και “Η Πριμαβέρα”, είχε δημιουργηθεί το 1470 και η αξία του εκτιμάται από τις ιταλικές αρχές σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο, με διαστάσεις 58×80, ζωγραφισμένο σε ξύλο, κοσμούσε μια εκκλησία στο προάστιο της Νάπολης, τη Σάντα Μαρία λα Καριτά, από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Που φυλασσόταν ο πίνακας;

Όταν ένας σεισμός προκάλεσε ζημιές στην εκκλησία το 1982, ο πίνακας παραχωρήθηκε από την ενορία σε μια τοπική οικογένεια με το επώνυμο Σόμμα για ασφαλή φύλαξη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, ανέφερε στο CNN ότι υπάρχει επίσημο διάταγμα που εμπιστεύεται τον πίνακα στην οικογένεια και δεν αντιμετωπίζουν καμία ποινική έρευνα.

Για μερικά χρόνια μετά την παράδοση του πίνακα στην οικογένεια, οι τοπικές αρχές ήλεγχαν τακτικά την κατάστασή του, συμβουλεύοντας τους για το πού να τον φυλάσσουν και βοηθώντας στη μετακίνηση και καθαρισμό του. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, οι έλεγχοι σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990 και ο πίνακας καταχωρήθηκε στον κατάλογο των χαμένων έργων του υπουργείου πολιτισμού.

Ο κατάλογος ενημερώνεται τακτικά, και φέτος το καλοκαίρι το έργο εντοπίστηκε στην οικογένεια Σόμμα, η οποία το είχε εκτεθειμένο στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, δήλωσε ο διοικητής Μασσιμιλιάνο Κρότσε κατά την παρουσίαση της ανακάλυψης.

Που εντοπίστηκε ο πίνακας;

Αφού εντόπισαν τον την οικογένεια που κατείχε τότε τον πίνακα, οι αστυνομικές αρχές συνεργάστηκαν με τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος ήταν ήδη ενήμερος για την παρουσία του πίνακα του Botticelli στο σπίτι της οικογένειας και βοήθησε στη διαμεσολάβηση για την ανάκτησή του.

Ο πίνακας θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για την αποκατάστασή του αφού λείπει χρώμα σε κάποια σημεία του ενώ έχει υποστεί και αρκετές γρατζουνιές. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές του υπουργείου πολιτισμού της Ιταλίας η αποκατάστασή του θα διαρκέσει το λιγότερο ένα χρόνο και έπειτα θα εκτεθεί σε ένα από τα μουσεία της Νάπολης.