Ανακαλύψτε τα μυστικά του Αμαζονίου: 11 fun facts

Ανακαλύψτε τα μυστικά του Αμαζονίου: 11 fun facts

Μάθετε για τη βιοποικιλότητα, τη σημασία και τις απειλές του Αμαζονίου. 10 συναρπαστικά στοιχεία για το μεγαλύτερο δάσος και ποταμό στον κόσμο
nile feat

Ο Αμαζόνιος, γνωστός και ως ο «πνεύμονας του πλανήτη», είναι ίσως το πιο σημαντικό και πολύτιμο φυσικό οικοσύστημα στον κόσμο. Το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται σε εννέα χώρες της Νότιας Αμερικής και καλύπτει περίπου 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, φιλοξενώντας μια απίστευτη βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει χιλιάδες είδη φυτών, ζώων και εντόμων.

Ο ποταμός Αμαζόνιος, ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο σε όγκο νερού και με μήκος περίπου 6.400χλμ (ελάχιστα λιγότερο από τον Νείλο), είναι η καρδιά αυτού του οικοσυστήματος, προσφέροντας ζωή και θρέψη σε εκατομμύρια ανθρώπους και άγρια ζώα που εξαρτώνται από τα πλούσια νερά του. Ο ποταμός διατρέχει τη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.

Η σημαντικότητα του Αμαζονίου δεν περιορίζεται μόνο στη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί. Το δάσος λειτουργεί ως ένας γιγαντιαίος απορροφητήρας διοξειδίου του άνθρακα, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ο Αμαζόνιος είναι πηγή πολύτιμων φυσικών πόρων και ιατρικών φυτών, πολλά από τα οποία έχουν ανεκτίμητες ιδιότητες και συμβάλλουν στην ιατρική έρευνα και στην παραδοσιακή ιατρική των τοπικών κοινοτήτων.

Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου και ο ποταμός του βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές απειλές. Η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές και οι δραστηριότητες εξόρυξης και γεωργίας προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ισορροπία αυτού του μοναδικού φυσικού θησαυρού. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε και να προστατεύσουμε την αξία του Αμαζονίου για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός θα συνεχίσει να ευδοκιμεί και να υποστηρίζει τη ζωή στον πλανήτη μας.

Ανακαλύψτε 11 συναρπαστικά γεγονότα για το δάσος του Αμαζονίου και κατανοήστε βαθύτερα γιατί αυτό το μέρος είναι τόσο σημαντικό για την υγεία και την ευημερία του πλανήτη μας.

Ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο

: Ο ποταμός Αμαζόνιος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο σε όγκο νερού, απελευθερώνοντας περισσότερο νερό από οποιονδήποτε άλλο ποταμό στον ωκεανό

Βιοποικιλότητα

Το δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί περίπου το 10% όλων των γνωστών ειδών στον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 40.000 είδη φυτών, 1.300 είδη πτηνών, 427 είδη θηλαστικών και 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων

Πνεύμονας του πλανήτη

Το δάσος του Αμαζονίου παράγει περίπου το 20% του οξυγόνου που εισπνέουμε, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ζωής στη Γη.

Πυκνή βλάστηση

Η βλάστηση του Αμαζονίου στα περισσότερα σημεία είναι τόσο πυκνή, που όταν βρέχει, χρειάζεται να περάσουν 10 λεπτά για να φτάσει στο έδαφος ενώ μόλις το 1% των ακτίνων του ηλίου φτάνει μέχρι το έδαφος.

Κατοικία αυτόχθονων πληθυσμών

Περίπου 400 αυτόχθονες φυλές ζουν στο δάσος του Αμαζονίου, κάθε μία με τη δική της γλώσσα και πολιτισμό. Οι φυλές αυτές εξαρτώνται άμεσα από το δάσος για την επιβίωσή τους.

Περιοδικές πλημμύρες

Ο ποταμός Αμαζόνιος πλημμυρίζει κάθε χρόνο, αυξάνοντας το ύψος του μέχρι και 15 μέτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, δημιουργώντας πλημμυρισμένα δάση που είναι μοναδικά οικοσυστήματα.

Ανεξερεύνητες περιοχές

Παρά την εκτεταμένη έρευνα, μεγάλα τμήματα του δάσους του Αμαζονίου παραμένουν ανεξερεύνητα, και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα είδη φυτών και ζώων.

Φαρμακευτικά φυτά

Πολλά φυτά του Αμαζονίου έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Περίπου το 25% των σύγχρονων φαρμάκων προέρχονται από φυτά του δάσους του Αμαζονίου.

Αντίθετη ροή

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, την εποχή των δεινοσαύρων, ο ποταμός είχε αντίθετη ροή από αυτή που έχει σήμερα. Οι ειδικοί το έχουν διαπιστώσει από τις φθορές στα ορυκτά που βρήκαν και κατέληξαν οτι το πιθανότερο είναι τα νερά να πέφταν στον Ειρηνικό ωκεανό εξαιτίας μορφολογικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Δελφίνι του Αμαζονίου

Στα νερά του Αμαζονίου ζει το γνωστό ως Ροζ Δελφίνι ένα από τα μόλις 4 είδη δελφινιών στον κόσμο που ζουν αποκλειστικά σε γλυκά νερά.

Γέφυρες

Στον Αμαζόνιο δεν υπάρχουν γέφυρες. Περίπου τα 10 εκατομμύρια πληθυσμού που μένουν στις όχθες του ποταμού, για να μετακινηθούν από τη μία μεριά στην άλλη το κάνουν μόνο με βάρκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η στάθμη του ποταμού μεταβάλλεται συνεχώς και το έδαφος μέσα στον ποταμό αλλοιώνεται έντονα κάθε χρόνο λόγω των βροχοπτώσεων.