Stephanie Frappart: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού κυπέλλου Ελλάδας

Stephanie Frappart: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού κυπέλλου Ελλάδας

H 40χρονη Stéphanie Frappart, με καταγωγή από τη Γαλλία θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στην ιστορία του θεσμού.
frappart

H 40χρονη Stéphanie Frappart, η οποία εργάζεται ως φυσιοθεραπεύτρια, θα είναι διαιτητής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη και θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στην ιστορία του θεσμού.

Την 1η Δεκεμβρίου 2022, στο μάτς ανάμεσα στην Costa Rica και τη Γερμανία στα γήπεδα του Κατάρ, η Stephanie Frappart έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διαιτήτευσε σε αγώνα τελικής φάσης ενώ ήδη από το 2019 έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα στη Ligue 1 της Γαλλίας και του UEFA Champions League.

Το Παγκόσμιο Κύπελο ανδρών είναι η πιο σημαντική αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Ήμουν η πρώτη διαιτητής στη Γαλλία, η πρώτη στην Ευρώπη, οπότε ξέρω πώς να το διαχειριστώ

Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο διαιτητής θρύλος Pierluigi Collina, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, ανέφερε για τις τρεις γυναίκες διαιτητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δεν επιλέχθηκαν επειδή είναι γυναίκες, αλλά ως διαιτητές της FIFA. Θα μπορούσαν να διευθύνουν οποιοδήποτε παιχνίδι».

Ποια είναι η Stéphanie Frappart;

Γεννημένη στη βόρεια Γαλλία, η Frappart άρχισε να διαιτητεύει αγώνες ποδοσφαίρου νέων όταν ήταν έφηβη, ανεβαίνοντας από τις διάφορες κατηγορίες μέχρι την κατηγορία Under-19. Έκτοτε, έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία σε μεγάλους αγώνες τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο.

Ως διαιτητής που είναι εγγεγραμμένη στη λίστα της FIFA από το 2009, συνέχισε να θέτει μια σειρά από ορόσημα τα τελευταία χρόνια. Ήταν μία από τους 29 διαιτητές που επιλέχθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2015 και επιλέχθηκε να διευθύνει τον τελικό πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η εθνική ομάδα των ΗΠΑ νίκησε την Ολλανδία στο Παρίσι και στέφθηκε για τέταρτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια.