Ξέρεις που καταλήγουν τα νομίσματα που ρίχνονται στην Fontana di Trevi στη Ρώμη;

Ξέρεις που καταλήγουν τα νομίσματα που ρίχνονται στην Fontana di Trevi στη Ρώμη;

Πώς τα νομίσματα στην Fontana di Trevi της Ρώμης μετατρέπονται σε πολύτιμη βοήθεια για τους φτωχούς και άστεγους
brown concrete house

Αν έχετε επισκεφθεί τη Ρώμη, πιθανότατα έχετε ρίξει κάποιο κέρμα στη διάσημη Fontana di Trevi.

Κάθε χρόνο, πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ βρίσκονται στα νερά αυτού του εντυπωσιακού μνημείου του 18ου αιώνα.

Γιατί ρίχνουν νομίσματα στη Fontana di Trevi οι τουρίστες;

Χτισμένη μεταξύ 1732 και 1762, η Fontana di Trevi αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Ρώμης. Σχεδιάστηκε από τον Nicola Salvi και απεικονίζει την κατάκτηση των νερών. Κατά μήκος μιας μνημειώδους πρόσοψης με γιγάντιους κορινθιακούς πυλώνες, ο θεός Ωκεανός ταξιδεύει σε ένα κοχύλι που σέρνουν ιππόκαμποι. Ο ένας είναι ήρεμος ενώ ο άλλος πετάγεται άγρια, αντιπροσωπεύοντας τους αντίθετους χαρακτήρες της θάλασσας.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη στραμμένη προς το μνημείο και ρίχνουν ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό. Η τελετή έγινε διάσημη από την ταινία του 1954 “Three coins in the fountain” και υποτίθεται ότι εγγυάται την επιστροφή του επισκέπτη στην Αιώνια Πόλη.

Πόσα χρήματα ρίχνονται στη Πηγή της Τρέβι;

Κάθε μέρα, περίπου 3.000 ευρώ σε κέρματα καταλήγουν στη Fontana di Trevi, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ στα νερά της κάθε χρόνο.

Τι συμβαίνει με τα χρήματα που ρίχνονται στη Fontana di Trevi;

Δυο φορές το χρόνο, η πόλη στέλνει ένα ειδικό συνεργείο για να συλλέξει τα κέρματα.

Οι εργάτες χρησιμοποιούν βούρτσες στην άκρη μπαστουνιών για να συγκεντρώσουν τα νομίσματα σε σωρούς και στη συνέχεια χρησιμοποιούν έναν αναρροφητήρα για να μαζέψουν τα χρήματα από το νερό. Τα νομίσματα στη συνέχεια τοποθετούνται σε σακούλες υπό την επίβλεψη της αστυνομίας.

Το 2001, ο δήμαρχος αποφάσισε ότι τα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρώνονται και να καταλήγουν στις τοπικές ευάλωτες ομάδες, για να σταματήσουν οι συχνές προσπάθειες κλοπής των νομισμάτων από την πηγή.

Από τότε, τα ψιλά κέρματα που καταλήγουν στην πηγή δωρίζονται κάθε χρόνο στην καθολική φιλανθρωπία Caritas της Ρώμης. Η Caritas δραστηριοποιείται στην άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, την ανάπτυξη κοινοτήτων και την προαγωγή κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, ασχολείται με την εκπαίδευση και την ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση αδικιών και την προαγωγή βιώσιμων λύσεων για τη μείωση της φτώχειας. Αυτό έχει αποτελέσει μια τεράστια ώθηση για το φιλανθρωπικό σύνολο και το ποσό αυτό αντιστοιχεί τώρα στο 15% του ετήσιου προϋπολογισμού του.