Διάσωση ενός χαμένου πεζοπόρου μετά από δέκα μέρες στα βουνά της Σάντα Κρουζ

Διάσωση ενός χαμένου πεζοπόρου μετά από δέκα μέρες στα βουνά της Σάντα Κρουζ

Ο Λούκας ΜακΚλις που χάθηκε στα βουνά της Σάντα Κρουζ, επιβίωσε δέκα μέρες χωρίς προμήθειες, εως ότου οι αρχές οδηγήθηκαν στη δραματική διάσωσή του
mcclish

O Λούκας ΜακΚλίς κατάφερε και επέζησε 10 ημέρες αποκλεισμένος και χαμένος στα βουνά της Σάντα Κρουζ. Καταλαβαίνοντας ότι πίεζε το σώμα του στα όριά του και αφού επέζησε πάνω από μια εβδομάδα σχεδόν χωρίς προμήθειες το τελευταίο που μπορούσε να κάνει ήταν να φωνάξει με όση δύναμη είχε, για βοήθεια.

Αυτή η απόφαση πιθανότατα του έσωσε τη ζωή.

Κάποιοι άνθρωποι άκουσαν τις εκκλήσεις του, οδηγώντας τις ομάδες διάσωσης σε ένα απομονωμένο σημείο στο Big Basin Redwoods State Park κοντά στο Foreman Creek. Με τη χρήση ενός drone, οι πρώτοι ανταποκριτές που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν τον 34χρονο στο απομονωμένο δάσος όπου είχε χαθεί για δέκα ημέρες.

Ο McClish, ένας έμπειρος πεζοπόρος, διασώθηκε την Πέμπτη χωρίς σημαντικούς τραυματισμούς και βρέθηκε ξανά με την οικογένειά του, όπως ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Santa Cruz. Εικόνες από το σημείο κατέγραψαν μια συναισθηματική επανένωση, καθώς βγήκε από την άγρια φύση, βρώμικος, γρατζουνισμένος, με αχτένιστα μαλλιά και μούσι.

O Lucas McClish πάσχει από αλμπινισμό και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καλύψει το σώμα του με στάχτες και λάσπες για να προστατευτεί από τον ήλιο.

mcclish 1

Είχε ξεκινήσει αυτό που νόμιζε ότι θα ήταν μια σύντομη πεζοπορία δέκα ημέρες νωρίτερα, χωρίς καν ένα πουκάμισο στην πλάτη του.

Έφυγα μόνο με το παντελόνι μου, τα παπούτσια πεζοπορίας και ένα καπέλο, είχα μόνο έναν φακό και ένα αναδιπλούμενο ψαλίδι
– Lucas McClish

Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ημερών, έχασε 30 κιλά, συντηρώντας τον εαυτό του πίνοντας νερό από ρυάκια και καταρράκτες. Κάποια στιγμή, τον ακολούθησε ένα λιοντάρι του βουνού, αλλά δεν ανησυχούσε υπερβολικά για την επιβίωσή του.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τον εντοπισμό του είπε “Δεν έφερα τίποτα μαζί μου γιατί νόμιζα ότι ήταν απλώς μια τρίωρη πεζοπορία“.

Αν και η κατανάλωση νερού από φυσικές πηγές ήταν η μόνη επιλογή του McClish, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το κάνουν.

Ποτέ μην πίνετε νερό από φυσική πηγή που δεν έχετε καθαρίσει, ακόμη και αν φαίνεται καθαρό, προειδοποιεί μια ανάρτηση της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων. Το νερό σε ένα ρυάκι, ποτάμι ή λίμνη μπορεί να φαίνεται καθαρό, αλλά μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια, ιούς και παράσιτα, οδηγώντας σε ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό.

Η οικογένεια του McClish δήλωσε την εξαφάνισή του αφού δεν επέστρεψε στο σπίτι του για αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα το γραφείο του σερίφη της κομητείας Santa Cruz να εκδώσει ένα δελτίο που τον χαρακτήριζε “αγνοούμενο άτομο που διατρέχει κίνδυνο”.