Έφηβος με επιληψία υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση και βελτίωσε τη ζωή του

Έφηβος με επιληψία υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση και βελτίωσε τη ζωή του

Ένας 13χρονος με επιληψία έγινε ο πρώτος που έλαβε εγκεφαλικό εμφύτευμα, μειώνοντας τις κρίσεις του κατά 80%
oran knowlson

Ένας έφηβος με επιληψία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε εγκεφαλικό εμφύτευμα για να ελέγξει τις επιληπτικές του κρίσεις. Ο 13χρονος Όραν Νόουλσον από το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει, πλέον, έναν νευροδιεγέρτη κάτω από το κρανίο του, ο οποίος στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη συχνότητα των ημερίσιων επιληπτικών κρίσεων του κατά 80%.

Η μητέρα του, Τζαστίν, δήλωσε ότι ο γιος της είναι πιο ευτυχισμένος, πιο ομιλητικός και έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής μετά την εγκατάσταση του εμφυτεύματος. «Το μέλλον μοιάζει ελπιδοφόρο, κάτι που δεν θα μπορούσα ούτε καν να φανταστώ πριν από έξι μήνες», ανέφερε.

Για τον Όραν και την οικογένειά του, η επιληψία άλλαξε εντελώς τη ζωή τους, και το να τον βλέπουμε να ιππεύει ένα άλογο και να ανακτά την ανεξαρτησία του είναι απολύτως εκπληκτικό. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχείς που είμαστε μέρος του ταξιδιού τους
– Μάρτιν Τίσνταλ – νευροχειρουργός που ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας

Ο Όραν, υποβλήθηκε στην επέμβαση τον Οκτώβριο του 2023 στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου, το νοσοκομείο King’s College και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο 13χρονος πάσχει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή επιληψίας που ανέπτυξε σε ηλικία τριών ετών. Πριν από την τοποθέτηση της συσκευής, δεν είχε περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να υποστεί επιληπτικές κρίσεις, μερικές φορές φτάνοντας τις εκατοντάδες την ημέρα. Συχνά έχανε τις αισθήσεις του και σταματούσε να αναπνέει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ανάνηψη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Όραν χρειαζόταν φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς οι κρίσεις μπορούσαν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ διέτρεχε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Η συσκευή που σχεδόν εξάλειψε τις επιληπτικές κρίσεις

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο Τίσνταλ και η ομάδα του εισήγαγαν δύο ηλεκτρόδια βαθιά στον εγκέφαλο του 13χρονου μέχρι να φτάσουν στον θάλαμο. Τα καλώδια, τα οποία χρειάστηκε να τοποθετηθούν με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού, συνδέθηκαν με τον νευροδιεγέρτη. Αυτή η τετράγωνη συσκευή, μεγέθους 3,5 εκατοστών και πάχους 0,6 εκατοστών, τοποθετήθηκε σε ένα κενό στο κρανίο του Όραν όπου είχε αφαιρεθεί το οστό και συνδέθηκε με βίδες στο κρανίο.

oran knowlson device

Μόλις ανάρρωσε από το χειρουργείο, η συσκευή του Όραν ενεργοποιήθηκε, παρέχοντας συνεχή ήπια ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλό του με στόχο να μπλοκάρει τις ηλεκτρικές οδούς που επιτρέπουν την εκδήλωση των επιληπτικών κρίσεων.

Είναι πολύ πιο ομιλητικός, είναι πιο αφοσιωμένος. Έγινε 13 ετών και σίγουρα τώρα έχω έναν έφηβο που χαίρεται να μου λέει όχι
– Μητέρα του Όραν

Στην πιλοτική δοκιμή του εμφυτεύματος θα συμμετάσχουν τώρα τρεις επιπλέον ασθενείς με σύνδρομο Lennox-Gastaut, με τελικό στόχο να συμπεριληφθούν συνολικά 22 ασθενείς.