Przekroj: Γιατί ένα γιγάντιο μωρό αιωρείται πάνω από το Μιλγουόκι

Przekroj: Γιατί ένα γιγάντιο μωρό αιωρείται πάνω από το Μιλγουόκι

Το Przekrój γιορτάζει την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ με το εντυπωσιακό ‘Baby You’ πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν
baby you

Αυτή την εβδομάδα, ένα γιγαντιαίο φουσκωτό μωρό 35 μέτρων που κοιμάται, αιωρείται πάνω από τις ακτές της λίμνης Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Είναι το “Baby You”, μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική άποψη που γοήτευσε τους κατοίκους του Μιλγουόκι κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου.

Το θέαμα αυτό σηματοδότησε την κυκλοφορία του Przekroj, ενός ιστορικού πολωνικού περιοδικού 75 ετών, στις ΗΠΑ

Γνωστό για την ευγενική και παιχνιδιάρικη ματιά του στον κόσμο, το Przekroj επέλεξε αυτή την ιδιόρρυθμη κατασκευή για να συμβολίσει την αναγέννησή του στην Αμερική και την αποστολή του να απελευθερώσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των Αμερικανών αναγνωστών.

Το κοινό που βρέθηκε εκεί το λάτρεψε. Ο δημοσιογράφος της Milwaukee Record, Bert Lauderdale, το χαρακτήρισε “το καλύτερο θέαμα της χρονιάς”, ενώ ένας θαυμαστής δήλωσε: “Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο”.

Το Przekroj ήταν ένα επαναστατικό πολωνικό περιοδικό που λειτουργούσε ως πολιτιστική γέφυρα με τη Δύση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για να γιορτάσει την έναρξη της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής έκδοσής του στις ΗΠΑ, εκτόξευσαν ένα τεράστιο μπαλόνι σε σχήμα μωρού, μήκους 35 μέτρων, πάνω από τις ακτές της λίμνης Μίσιγκαν στο Μιλγουόκι.

baby you 1

Το Przekroj, που σημαίνει “κόβω”, πήρε το όνομά του από τις παλαιότερες τεχνικές βιβλιοδεσίας περιοδικών, οι οποίες απαιτούσαν από τον αναγνώστη να κόψει και να διαχωρίσει τις σελίδες με ένα χαρτοκόπτη.

“Μοιραζόμαστε τη γνώση επειδή πιστεύουμε στις απεριόριστες δυνατότητες που κρύβει ο καθένας μας”, δήλωσε ο Tomek Niewiadomski, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Przekroj.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε κάθε αναγνώστη στην πορεία του προς την προσωπική του ανάπτυξη και την αυτογνωσία, είτε αναζητά το νόημα της ζωής είτε απλώς προσπαθεί να βρει τη χαρά, να χαλαρώσει και να εκτιμήσει την παρούσα στιγμή
– Tomek Niewiadomski, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Przekroj

Η κατασκευή του “Baby You” χρειάστηκε εννέα μήνες εργασίας με ένα συνεργείο μηχανικών, σχεδιαστών και ραφτών σε όλη την Ευρώπη. Το Ίδρυμα Przekroj συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Bart Van Peel για να επιλύσουν τα αισθητικά, τεχνικά και αεροναυτικά ζητήματα που απαιτούνταν για την πτήση του μεγάλου αερόστατου.

Αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές για τη διανομή του αέρα στην εσωτερική δομή του μωρού, με τη μεγαλύτερη πρόκληση να αποτελεί το κεφάλι. Τα χρώματα του μαύρου υφασμάτινου μπαλονιού αλλάζουν με το φως, αντανακλώντας τις πολλές αποχρώσεις του ανθρώπινου δέρματος.