Τι είναι το μυστηριώδες κτήριο χωρίς παράθυρα στο Μανχάταν;

Τι είναι το μυστηριώδες κτήριο χωρίς παράθυρα στο Μανχάταν;

Μάθετε τα μυστικά της οδού Thomas Street 33, ενός ουρανοξύστη χωρίς παράθυρα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτελεί χώρο παρακολούθησης της NSA
33 street feat1

Στους πολυσύχναστους δρόμους του Μανχάταν, στην οδό Thomas Street 33 υπάρχει ένα αρκετά παράξενος ουρανοξύστης χωρίς παράθυρα που ξεπροβάλλει ως μονολιθικό μνημείο. Χτισμένος το 1974, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, αυτός ο ουρανοξύστης των 29 ορόφων, σχεδιασμένος από την John Carl Warnecke & Associates, κατασκευάστηκε για να αντέχει σε πυρηνικές εκρήξεις. Γνωστό ως το “Long Lines Building” και αποκαλούμενο Titanpointe σε απόρρητα έγγραφα της NSA, η κατασκευή αυτή έχει ιντριγκάρει τους οπαδούς των θεωριών συνομωσίας με το σκληρό, αδιαπέραστο εξωτερικό υλικό και την άγρια όψη του.

Το αρχιτεκτονικό θαύμα

Με ύψος περίπου 167 μέτρα (για να συγκρίνετε, το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, ο Πύργος των Αθηνών έχει ύψος κάτι περισσότερο από 100 μέτρα), ο σχεδιασμός του κτιρίου δεν αποσκοπούσε στην αισθητική πρόκληση, αλλά στη στιβαρή άμυνα, με παχιά τοιχώματα και δάπεδα από σκυρόδεμα ικανά να αντέξουν βαριές επιθέσεις, καθώς ο αρχικός σκοπός του κτιρίου ήταν να στεγάσει ζωτικής σημασίας τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Η απουσία παραθύρων εξασφαλίζει προστασία από πυρηνικά νέφη και ηλεκτρονικές υποκλοπές, παρέχοντας ένα περιβάλλον που μοιάζει με φρούριο για τις ευαίσθητες δραστηριότητες που κρύβει.

33 street building

Titanpointe: Το κρυφό κέντρο παρακολούθησης της NSA

Η ίντριγκα γύρω από την οδό Thomas Street 33 φούντωσε το 2013 με τις αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη της NSA Edward Snowden. Τα έγγραφα που δημοσίευσε και οι επακόλουθες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το κτίριο της AT&T είναι κάτι περισσότερο από ένας τηλεπικοινωνιακός κόμβος. Είναι ένα ολόκληρο κέντρο διαχείρισης των διασυνδέσεων γραμμών εξωτερικού το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις υποκλοπές, από την NSA των τηλεφωνικών κλήσεων, και της διασυνοριακής μετάδοσης δεδομένων.

Η εγκατάσταση αυτή, που λειτουργεί με την κωδική ονομασία Titanpointe, φέρεται να έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις κατασκοπείας με στόχο όχι μόνο αντιπάλους αλλά και συμμάχους και διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Νομικές και ηθικές επιπτώσεις

Αυτή η συνεργασία έχει προκαλέσει μια σημαντική δημόσια και νομική συζήτηση σχετικά με τα όρια της επιτήρησης και τη λογοδοσία τόσο της κυβέρνησης όσο και των συνεργαζόμενων ιδιωτικών φορέων. Αμφισβητεί την άποψη ότι μια τόσο εκτεταμένη παρακολούθηση μπορεί να δικαιολογηθεί με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, ιδίως όταν παραβιάζει την ιδιωτική ζωή τόσο των ξένων υπηκόων όσο και των Αμερικανών πολιτών.

Το 33 Thomas Street αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο της εποχής της επιτήρησης στην οποία ζούμε. Ενσαρκώνει την ένταση μεταξύ της εξελισσόμενης τεχνολογίας και της διαρκούς ανάγκης για ιδιωτικότητα και νομική εποπτεία. Ενώ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στη σκιά, οι συζητήσεις που έχει προκαλέσει φωτίζουν τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο διασυνδεδεμένος κόσμος μας.