Η απαγόρευση του TikTok: Eθνική ασφάλεια ή φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Η απαγόρευση του TikTok: Eθνική ασφάλεια ή φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η νομοθεσία για τον αποκλεισμό του TikTok εαν δεν πωληθεί σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Τι σημαίνει αυτή η κίνηση;
us bans tiktok

Ψηφίστηκε εχτές, στις 20 Απριλίου 2024 η νομοθεσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με στόχο την απαγόρευση της TikTok, εκτός εάν η κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance Ltd. πουλήσει το μερίδιό της εντός ενός έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η νομοθεσία πέρασε με πολύ μεγάλο ποσοστό 352 υπέρ / 65 κατά. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση του ελέγχου των ΗΠΑ σε εταιρείες τεχνολογίας ξένης ιδιοκτησίας με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.

Ανησυχίες εθνικής ασφάλειας

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σημάνει συναγερμό για το ενδεχόμενο οι κινεζικές αρχές να υποχρεώσουν την ByteDance να παραδίδει δεδομένα αμερικανών χρηστών ή να χειραγωγεί το περιεχόμενο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κίνας. Το παράλογο της υπόθεσης από πλευράς ΗΠΑ είναι πως ζητάνε αποδείξεις από την ByteDance για κάτι που η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται χωρίς καμία απόδειξη. Παρά τους ισχυρισμούς της TikTok για ανεξαρτησία από τις επιρροές της κινεζικής κυβέρνησης και τα μέτρα προστασίας των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ, η έλλειψη δημόσιων αποδείξεων δεν έχει μετριάσει τις ανησυχίες των νομοθετών.

Νομική και δημόσια αντίσταση

Η βάση χρηστών του TikTok, που περιλαμβάνει πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, είναι μια ζωντανή κοινότητα που αξιοποιεί την πλατφόρμα για έκφραση, πολιτική υπεράσπιση και διάδοση πληροφοριών αλλά και για βιοποριστικούς λόγους ως κανονική εργασία. Η προτεινόμενη απαγόρευση έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις όχι μόνο από τους χρήστες αλλά και από ομάδες πολιτικών ελευθεριών, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην Πρώτη Τροπολογία, κατοχυρώνεται η Ελευθερία του Λόγου και προστατεύει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, ακόμη και αν αυτή η έκφραση είναι αντιφατική ή δυσάρεστη στην κυβέρνηση.

Οι πιθανές νομικές αμφισβητήσεις της πλατφόρμας κατά της απαγόρευσης υποστηρίζονται από προηγούμενο δεδικασμένο όπου το TikTok αμφισβήτησε επιτυχώς παρόμοιες προσπάθειες απαγόρευσης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, προηγούμενες δικαστικές διαδικασίες μπλόκαραν μια προσπάθεια απαγόρευσης από την κυβέρνηση Trump και έναν νόμο της πολιτείας της Μοντάνα, που αμφισβητήθηκαν και οι δύο για συνταγματικούς λόγους.

Οικονομικός αντίκτυπος

Η επιρροή του TikTok στην αμερικανική οικονομία είναι αξιοσημείωτη, με την πλατφόρμα να υποστηρίζει έμμεσα περίπου 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και να συνεισφέρει περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η προτεινόμενη απαγόρευση απειλεί με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας τους δημιουργούς περιεχομένου που βασίζονται στην πλατφόρμα για τον βιοπορισμό τους.

Καθώς το νομοσχέδιο πλέον μεταφέρεται στη Γερουσία, η συζήτηση εντείνεται γύρω από την ισορροπία μεταξύ της εθνικής ασφάλειας και της ελευθερίας του λόγου. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρό δεδικασμένο για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ διαχειρίζονται την ξένη τεχνολογική ιδιοκτησία, αναδιαμορφώνοντας ενδεχομένως το τοπίο της ρύθμισης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και της αυτονομίας των εταιρειών τεχνολογίας.