Ποιες είναι οι 5 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο;

Ποιες είναι οι 5 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο;

Μάθετε ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και εξαγωγείς καφέ στον κόσμο και πώς διαμορφώνουν την παγκόσμια αγορά. Η δεύτερη θέση μάλλον θα σας εκπλήξει
coffe beans

Η παραγωγή και η εξαγωγή καφέ είναι μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες παγκοσμίως, με πολλές χώρες να έχουν εξειδικευτεί σε αυτόν τον τομέα. Το πιθανότερο είναι οτι τη 2η μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο μάλλον δεν την υπολογίζατε. Εδώ παρουσιάζονται οι κύριες χώρες που διαπρέπουν στην παραγωγή και την εξαγωγή καφέ. Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις του 2022.

Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην παραγωγή καφέ παγκοσμίως. Παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου καφέ. Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής είναι οι πολιτείες Minas Gerais, São Paulo και Paraná. Η χώρα παράγει κυρίως Arabica και Robusta ποικιλίες, με την Arabica να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Παραγωγή: 3.172.000 τόνοι

Βιετνάμ

Το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, με κύρια ποικιλία την Robusta. Η χώρα αυτή έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως σημαντικότατος παράγοντας στην αγορά καφέ, χάρη στη συνεχή αύξηση της παραγωγής της. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ στο Βιετνάμ είναι οι κεντρικές ορεινές περιοχές, όπως η περιοχή της Dak Lak.

Παραγωγή: 1.954.000 τόνοι

Ινδονησία

Η Ινδονησία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, με την παραγωγή της να επικεντρώνεται κυρίως στην ποικιλία Robusta. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ είναι η Σουμάτρα, η Ιάβα και το Σουλαουέσι. Ο καφές της Ινδονησίας είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες γεύσεις του, οι οποίες αποδίδονται στις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Παραγωγή: 794.000 τόνοι

Κολομβία

Η Κολομβία είναι γνωστή για τον εξαιρετικής ποιότητας Arabica καφέ της. Η χώρα αυτή έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή καφέ, και η φήμη της βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ στην Κολομβία περιλαμβάνουν τη Zona Cafetera, μια περιοχή που αποτελείται από τις πολιτείες Caldas, Quindío και Risaralda.

Παραγωγή: 665.000 τόνοι

Αιθιοπία

Η Αιθιοπία, η οποία θεωρείται η γενέτειρα του καφέ, είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ στον κόσμο. Η χώρα αυτή παράγει κυρίως Arabica καφέ, με τις περιοχές Sidamo, Harrar και Yirgacheffe να είναι οι πιο γνωστές για την καλλιέργεια καφέ. Ο καφές της Αιθιοπίας είναι γνωστός για τις μοναδικές και σύνθετες γεύσεις του.

Παραγωγή: 496.000 τόνοι

Οι παραπάνω χώρες βρίσκονται όλες στην αποκαλούμενη “ζώνη του καφέ” που εκτίνεται από τον τροπικό του καρκίνου εως τον τροπικό του αιγώκαιρω.

bean belt

Οι παραπάνω χώρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά καφέ, τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και από πλευράς εξαγωγών. Η ποιότητα, η ποσότητα και η ποικιλία των καφέδων που παράγουν είναι κρίσιμα στοιχεία που επηρεάζουν την παγκόσμια βιομηχανία καφέ.

Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η καλλιέργεια καλού καφέ μπορεί να γίνει όλο και πιο δύσκολη. Για να διασφαλιστεί μελλοντικά η καλή και συνεχής ανάπτυξη των κόκκων καφέ, είναι απαραίτητη η εύρεση νεότερων αλλά και υβριδικών μειγμάτων κόκκων καφέ.

Αρκετές μελέτες και ερευνητικές αποστολές έχουν βρει άγρια είδη καφέ που αναπτύσσονται στα ανοικτά των ακτών της Ακτής Ελεφαντοστού και σε ορισμένες περιοχές της Σιέρα Λεόνε, τα οποία θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στα προβλήματα της παραγωγής καφέ. Ο καφές από αυτά τα φυτά καφέ είχε γεύση παρόμοια με τον διάσημο κόκκο Arabica και επίσης αναπτύσσεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.