Παλιά και χρησιμοποιημένα ρούχα ανακυκλώνονται σε διακοσμητικά τούβλα

Παλιά και χρησιμοποιημένα ρούχα ανακυκλώνονται σε διακοσμητικά τούβλα

Πως η Clarisse Merlet παίρνει παλιά ρούχα για πέταμα και τα μετατρέπει σε διακοσμητικά τούβλα χρησιμοποιώντας μόνο βιώσιμα υλικά
fabbrick clarisse merlet bricks

Η γαλλική εταιρεία FabBRICK, που ιδρύθηκε από την Clarisse Merlet, ανακυκλώνει παλιά και χρησιμοποιημένα ρούχα σε τούβλα με καλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.

Στη Γαλλία, τα υφασμάτινα απόβλητα υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατομμύρια τόνους, αλλά λιγότερο από το ένα τρίτο αυτών συλλέγεται για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση στη χώρα.

Το 2017, η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Clarisse Merlet σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε την τεράστια ποσότητα ρούχων που καταστρέφονται στον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε η FabBRICK, μια εταιρεία που αναπτύσσει διακοσμητικά και μονωτικά τούβλα από παλιά ρούχα. Τον Απρίλιο του 2019, η εταιρεία έλαβε υποστήριξη με μια εκστρατεία crowdfunding ύψους 10.000 ευρώ.

Κάθε τούβλο χρησιμοποιεί το τεμαχισμένο ισοδύναμο από δύο έως τρεις πλούζες, τα οποία η Merlet αγοράζει από προμηθευτές στην περιοχή της Νορμανδίας. Εκτός από το βαμβάκι, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πολυεστέρας, ελαστάν και PVC. Αυτά τα απορρίμματα αναμειγνύονται πρώτα μεταξύ τους και πιέζονται σε ένα καλούπι για τούβλα χρησιμοποιώντας μια φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη κόλλα που έχει αναπτύξει η ίδια η Merlet. Στη συνέχεια, τα βρεγμένα τούβλα αφαιρούνται από το καλούπι και αφήνονται να στεγνώσουν για δύο εβδομάδες, οπότε και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σε συνέντευξή του στη Brut, η Merlet είπε ότι ως φοιτήτρια αρχιτεκτονικής εμπνεύστηκε να μελετήσει διαφορετικές μεθόδους κατασκευής. Έφτιαξα διάφορα πρωτότυπα χρησιμοποιώντας διαφορετικές φιλικές προς το περιβάλλον κόλλες και δοκίμασα επίσης να συμπιέσω υφάσματα σε καλούπια. Καταλήξαμε σε ένα πρωτότυπο που αντέχει καλά, ανταποκρίνεται καλά στη φωτιά και αντέχει στην υγρασία”.

Η εταιρεία παράγει τούβλα σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη και ισχυρίζεται ότι είναι εξαιρετικοί θερμομονωτικοί και ακουστικοί μονωτές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικά χωρίσματα και διακοσμητικούς τοίχους σε καταστήματα, καθώς και για έπιπλα όπως φωτιστικά, τραπέζια και σκαμπό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στις κατασκευές, αλλά είναι σχεδιασμένα για δομικές εφαρμογές, πάνω στις οποίες εργάζεται η Merlet.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, “από την ίδρυσή της στα τέλη του 2018, έχει ήδη αναπτύξει περισσότερα από 40.000 τούβλα, τα οποία ισοδυναμούν με 12 τόνους ανακυκλωμένων ρούχων”. Επιπλέον, η FabBRICK σας επιτρέπει να εξατομικεύσετε το χρώμα των τοίχων σας με τα ρούχα που επιλέγετε να ανακυκλώσετε”.

Η FabBRICK έχει συνεργαστεί με το παριζιάνικο εμπορικό κέντρο Galeries Lafayette για τη δημιουργία μιας σειράς χειροποίητων προϊόντων και με την Vinci Construction για τη μετατροπή των ρούχων εργασίας τους σε σκαμπό και φωτιστικά.