Είναι υγιεινό να πίνετε καφέ απευθείας μετά το πρωινό ξύπνημα;

Είναι υγιεινό να πίνετε καφέ απευθείας μετά το πρωινό ξύπνημα;

morning coffee

Ένα πρωινό φλιτζάνι ζεστό καφέ ή ένας φρέντο εσπρέσσο είναι ένα μία ιεροτελεστία για τους περισσότερους από εμάς. Ένα προαπαιτούμενο καύσιμο για να αρχίσει η ημέρα . Για πολλούς, η σκέψη να αντιμετωπίσουν την ημέρα χωρίς την πρωινή δόση καφεΐνης φαίνεται αδύνατη. Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρονική στιγμή αυτής της καθημερινής συνήθειας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμη όσο νομίζουμε.

coffee

Η διατροφολόγος Nataly Komova από το JustCBD και ο επικεφαλής του SimplyMedsOnline, Parvinder Sagoo επισημαίνουν τα πιθανά μειονεκτήματα της κατανάλωσης καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα. Τονίζουν ότι το σώμα μας ξυπνά αφυδατωμένο μετά από έναν νυχτερινό ύπνο και, δεδομένου ότι η καφεΐνη είναι διουρητικό, αυτό μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την κατάσταση. Η Parvinder προτείνει να περιμένετε τουλάχιστον μια ώρα μετά το ξύπνημα πριν απολαύσετε το πρώτο σας φλιτζάνι, ώστε να επιτρέψετε στο σώμα σας να ενυδατωθεί σωστά.

Το πιο σημαντικό, εφιστά την προσοχή στην επίδραση του καφέ στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Σύμφωνα με τους εν λόγω ειδικούς, η κατανάλωση καφέ πρωί-πρωί μπορεί να διαταράξει τη φυσική παραγωγή κορτιζόλης από το σώμα σας. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες και άγχος και, παραδόξως, σε αίσθημα κόπωσης αργότερα μέσα στην ημέρα. Η Nataly εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκαδικό σας ρυθμό, προκαλώντας ενδεχομένως αντίσταση στην ινσουλίνη και παρεμβαίνοντας στα μοτίβα του ύπνου σας, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πότε λοιπόν είναι η ιδανική στιγμή για να απολαύσετε τον πρώτο καφέ της ημέρας;

Και οι δύο συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα από την ώρα που θα ξυπνήσετε για να πιείτε την πρώτη γουλιά καφέ. Αυτή η χρονική στιγμή ευθυγραμμίζεται με τη φυσική πτώση των επιπέδων κορτιζόλης, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε την ώθηση της καφεΐνης χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες στην ορμονική σας ισορροπία. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο παρέχει μια πρωινή αναζωογόνηση αλλά εξασφαλίζει επίσης ότι η καφεΐνη έχει αρκετό χρόνο να εξασθενίσει μέχρι την ώρα του ύπνου, υποστηρίζοντας την καλύτερη ποιότητα του ύπνου.