Χιλιάδες εξαφανισμένα αντικείμενα μέσα σε 20 χρόνια από μουσεία στην Αγγλία

Χιλιάδες εξαφανισμένα αντικείμενα μέσα σε 20 χρόνια από μουσεία στην Αγγλία

Η Guardian σε άρθρο της αποκάλυψε πως πάνω από 1700 σημαντικά αντικείμενα έχουν χαθεί από διάφορα μουσεία στην Αγγλία
british museums

Περισσότερα από 1.700 αντικείμενα έχουν εξαφανιστεί από συλλογές μουσείων της Αγγλίας κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Guardian. Η αποκάλυψη αυτή έγινε μετά από αιτήματα πρόσβασης σε πληροφορίες που υποβλήθηκαν σε μουσεία και γκαλερί με βάση τον Νόμο για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Το θέμα των εξαφανισμένων αντικειμένων απασχολεί έντονα την Αγγλία, ειδικά μετά την ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου πέρυσι το καλοκαίρι για 2.000 αρχαιότητες που είτε κλάπηκαν, είτε αγνοούνται ή υπέστησαν ζημίες. Ο πρόεδρος του μουσείου, George Osborne, ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε ατελή καταγραφή των αντικειμένων.

Από την έκθεση του Guardian προκύπτει ότι το London’s National Portrait Gallery λείπουν 45 αντικείμενα. Τα εν λόγω αντικείμενα περιλαμβάνουν αντικείμενα της Βασίλισσας Βικτώριας του 1869, του Βασιλιά Ιωάννη, καθώς και αρνητικά από τον γάμο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ με τον Πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Από το London’s Victoria and Albert Museum λείπουν 180 αντικείμενα, ανάμεσά τους έργα ζωγραφικής, σκιαγραφίες, πλαστά μουστάκια, σχέδια, εσώρουχα και παγίδες για ποντίκια.

Τα Royal Museums Greenwich δεν μπορούν να εντοπίσουν 245 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ναυτιλιακοί υπολογιστές, τηλεσκόπια, κανόνια, και άλλα.

Το Natural History Museum ανέφερε την απώλεια ενός σαγονιού δεινοσαύρου, πάνω από 180 ψάρια το 2020, και ένα δόντι κροκόδειλου.