Ο χορός μπορεί να γίνει το μέσο για σημαντική απώλεια βάρους και συνολική βελτίωση της υγείας

Ο χορός μπορεί να γίνει το μέσο για σημαντική απώλεια βάρους και συνολική βελτίωση της υγείας

Μελέτη δείχνει οτι ο χορός μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες στη μείωση βάρους και τη βελτίωση ψυχικής και σωματικής υγείας
dance igeia

Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ο χορός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του σωματικού βάρους και της περιφέρειας της μέσης σε άτομα με παχυσαρκία. Η έρευνα επισημαίνει επίσης τα οφέλη του χορού στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, της φυσικής κατάστασης, καθώς και σε διάφορες παθήσεις όπως η υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτης και ψυχικά νοσήματα.

Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, πιστεύουν ότι ο χορός αποτελεί μια ιδανική μορφή άσκησης, λόγω της κοινωνικότητας και της διασκεδαστικής φύσης του, κάτι που τον καθιστά πιο ευχάριστο και λιγότερο βαρετό από άλλες μορφές άσκησης όπως πχ το γυνμναστήριο. Η Zhang Yaya, διδάκτορας στο Hunan University στην Κίνα, τονίζει ότι ο χορός έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του λίπους.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από 646 συμμετέχοντες που είχαν παχυσαρκία, μελετώντας συνολικά δέκα διαφορετικές μελέτες. Διαπιστώθηκε ότι ο χορός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη βελτίωση της σωματικής σύνθεσης, με τους πιο δημιουργικούς τύπους χορού να έχουν τα πιο έντονα αποτελέσματα σε σύγκριση με τον παραδοσιακό χορό.

Ανακαλύφθηκαν επίσης βελτιώσεις σε υπέρβαρα παιδιά και ασθενείς με νόσο του Parkinson. Παρόμοια απώλεια λίπους συμβαίνει και σε αερόβιες ασκήσεις, προπόνηση με ιμάντες και προπόνηση υψηλής έντασης, αλλά ο χορός προσέφερε το επιπλέον πλεονέκτημα της μείωσης του ποσοστού λίπους λόγω της ευρύτητας των κινήσεων που είναι επίσης λιγότερο κουραστικές. Το καλύτερο στοιχείο του χορού είναι ότι είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης.

Παρόλο που η ομάδα των ερευνητών σημειώνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στο θέμα, η μελέτη τους καταλήγει με σιγουριά ότι ο χορός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους. Αυτή η προσέγγιση στην άσκηση, συνδυάζοντας τη διασκέδαση και την κοινωνικότητα, προσφέρει έναν διαφορετικό, αλλά πολύ αποτελεσματικό δρόμο προς τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την υγεία.