Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει τη χρήση επικίνδυνων ουσιών σε καλλυντικά

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει τη χρήση επικίνδυνων ουσιών σε καλλυντικά

Η Νέα Ζηλανδία προχωρά στην απαγόρευση επιβλαβών χημικών (PFAS) στα καλλυντικά για προστασία υγείας και περιβάλλοντος
Νέα Ζηλανδία - Καλλυντικά

Καλλυντικά όπως κραγιόν, η μάσκαρα, και το κονσίλερ είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολλών γυναικών. Ωστόσο, αρκετά από αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον. Μία σημαντική κατηγορία τέτοιων χημικών είναι οι PFAS, χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του 1940.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) στα καλλυντικά είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν στα προϊόντα ιδιότητες όπως ανθεκτικότητα στο νερό και τη λιπαρότητα, βελτιωμένη υφή, και μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας τους να διασπαστούν στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα, έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας και αποτελούν αντικείμενο ανησυχίας και ρυθμιστικών παρεμβάσεων παγκοσμίως.

Η Νέα Ζηλανδία βάζει τέλος στη χρήση των PFAS λόγω των συνδέσεών τους με σοβαρά υγειονομικά προβλήματα, όπως καρκίνος και ηπατικές διαταραχές. Η χώρα προγραμματίζει την απαγόρευση αυτών των ουσιών μέχρι το 2027, σε μια κίνηση που ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) της Νέας Ζηλανδίας.

Τα προϊόντα που περιέχουν PFAS, όπως βερνίκια νυχιών, μεϊκαπ και κραγιόν προσφέρουν αυξημένη αντοχή και ευκολία εφαρμογής. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία τους στο ανθρώπινο σώμα και στο περιβάλλον αποτελεί σοβαρό κίνδυνο λόγω της δυσκολίας στη διάσπασή τους.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ η Καλιφόρνια είναι η πρώτη πολιτεία που έχει ήδη απαγορεύσει τις PFAS στα καλλυντικά από το 2022

Ο Shawn Presow, υπεύθυνος της EPA, επισημαίνει τις συνέπειες της συσσώρευσης των PFAS, όπως ορμονικά προβλήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει προθεσμία μέχρι τέλος 2026 για τη σταδιακή κατάργηση καλλυντικώνν που περιέχουν PFAS. Η Νέα Ζηλανδία προχωρά επίσης στην απαγόρευση PFAS και στους πυροσβεστικούς αφρούς από το 2025.