Γιατί ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας δεν έχει στίχους;

Γιατί ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας δεν έχει στίχους;

Μάθετε ποιά είναι η ιστορία και η σημασία του 'La Marcha Real', του ισπανικού εθνικού ύμνου που είναι ο μοναδικός εθνικός ύμνος στον κόσμο χωρίς λόγια
spain national anthem

Ο ισπανικός εθνικός ύμνος, γνωστός ως “La Marcha Real”, αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως που δεν έχει στίχους. Είναι η μοναδική χώρα της οποίας ο εθνικός ύμνος δεν έχει στίχους. Αυτό το χαρακτηριστικό αντανακλά την περίπλοκη ιστορία και τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ισπανία.

Χρησιμοποιήθηκε αρχικά τον 18ο αιώνα για επίσημες τελετές και εξελίχθηκε σε εθνικό σύμβολο χωρίς να συνοδεύεται από στίχους. Η αβεβαιότητα για την ακριβή προέλευσή του και οι διαφορετικές θεωρίες γύρω από τη δημιουργία του προσθέτουν παραπάνω μυστήριο στην ιστορία του.

Προσπάθειες προσθήκης στίχων

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, η εισαγωγή στίχων στον εθνικό ύμνο απέτυχε λόγω των πολιτικών αναταραχών και της αδυναμίας να επιτευχθεί συναίνεση. Το κύριο πρόβλημα ήταν η δυσκολία στην επίτευξη ενός ευρέως αποδεκτού κειμένου που θα αντικατόπτριζε και θα εξέφραζε την πολυπλοκότητα και την πολιτισμική ποικιλομορφία της Ισπανίας, χωρίς να προκαλεί πολιτικές ή περιφερειακές εντάσεις.

Η Ισπανία είναι μια χώρα με πλούσια περιφερειακή ταυτότητα και γλωσσική ποικιλομορφία, περιλαμβάνοντας περιοχές όπως η Καταλονία, η χώρα των Βάσκων, η Ανδαλουσία και η Γαλικία, οι οποίες διαθέτουν τις δικές τους γλώσσες και διαφορετικές πολιτιστικές εκφράσεις. Η προσθήκη στίχων στον εθνικό ύμνο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόπειρα επιβολής μιας ενιαίας ταυτότητας πάνω σε αυτήν την πολυμορφία, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις και να δημιουργήσει περαιτέρω διχασμό.

Συνεπώς, η απουσία στίχων στον “La Marcha Real” αντανακλά την προσπάθεια να διατηρηθεί ένα ενωτικό εθνικό σύμβολο που σέβεται την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της ισπανικής κοινωνίας, αποφεύγοντας τις πολιτικές και πολιτιστικές εντάσεις.

Ποιες άλλες χώρες δεν έχουν στίχους στον εθνικό τους ύμνο;

Το φαινόμενο των χωρίς στίχους εθνικών ύμνων δεν είναι μοναδικό στην Ισπανία. Άλλες 3 χώρες στον κόσμο δεν έχουν στίχους στον εθνικό τους ύμνο κι αυτές είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και το Σαν Μαρίνο, επιλέγουν επίσης να εκφράζουν την εθνική τους ταυτότητα μέσα από μελωδίες χωρίς λόγια.