Πριν 40 χρόνια, η πρώτη διαστημική βόλτα χωρίς καλώδιο στην ιστορία

Πριν 40 χρόνια, η πρώτη διαστημική βόλτα χωρίς καλώδιο στην ιστορία

Το 1984 Bruce McCandless έγραψε ιστορία με την πρώτη διαστημική βόλτα χωρίς χρήση ειδικού καλωδίου με το διαστημικό σταθμό
spacewalk without cable

Στις 7 Φεβρουαρίου 1984, ο Αμερικανός αστροναύτης Bruce McCandless έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έκανε ασύνδετη διαστημική βόλτα χρησιμοποιώντας την Μονάδα Χειρισμού MMU της NASA, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος.

MMU σημαίνει Manned Maneuvering Unit και είναι ένα φορητό σύστημα πρόωσης που επιτρέπει στους αστροναύτες να μετακινούνται ελεύθερα στο διάστημα, ανεξάρτητα από το διαστημόπλοιο ή τη διαστημική σταθμή στην οποία μπορεί να βρίσκονται

Φορώντας διαστημική στολή και ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης, ο αστροναύτης Bruce McCandless έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αιωρήθηκε και “κολύμπησε” στο σκοτάδι του διαστήματος, ενώ λίγο αργότερα βγήκε στο κενό και ο έτερος αστροναύτης της αποστολής Bob Stewart. Αξίζει να σημειωθεί οτι βρεθήκαν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το διαστημόπλοιο, περίπου 90 μέτρα.

είχε πλάκα και νόμιζα οτι θα βρω την απόλυτη γαλήνη μέσα στο κενό, αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς οι ραδιοεπικοινωνίες είχαν πάρει φωτιά και μου μιλούσαν 3 άτομα ταυτόχρονα.
– Bruce McCandless

Ποιός ήταν ο Bruce McCandless II

Ο Bruce McCandless II, πέρα από την ιστορική αυτή, διαστημική βόλτα, έχει συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της αεροναυτικής και της διαστημικής εξερεύνησης.

Ως πρώην ναύτης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιφανείς αστροναύτες της NASA, συμμετέχοντας σε σημαντικές αποστολές και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη τεχνολογιών και τεχνικών για την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των διαστημικών πτήσεων. Ο ρόλος του ως επικεφαλής της επικοινωνίας με τους αστρονάυτες κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 11 τον κατέστησε σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των αστροναυτών και του κέντρου ελέγχου στη γη. Σημαντική επίσης ήταν η συνεισφορά του στην κατασκευή του τηλεσκοπίου Hubble το 1990.