Νέοι κανόνες για τους ορειβάτες του Έβερεστ, θα πρέπει να μεταφέρουν τις ακαθαρσίες τους σε ειδικές σακούλες

Νέοι κανόνες για τους ορειβάτες του Έβερεστ, θα πρέπει να μεταφέρουν τις ακαθαρσίες τους σε ειδικές σακούλες

Αναρριχητές θα πρέπει τώρα να φέρνουν πίσω τα απόβλητά τους, στο πλαίσιο νέων περιβαλλοντικών μέτρων
everest climbing

Οι ορειβάτες που επιθυμούν να πατήσουν στην κορυφή του Έβερεστ θα υποχρεούνται πλέον να συλλέγουν τα απόβλητά τους και να τα μεταφέρουν πίσω στη βάση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το βουνό μας άρχισε να μυρίζει, δήλωσε ο Mingma Sherpa, πρόεδρος μίας από τις κοινότητες Sherpa, το Khumbu Pasang Lhamu Rural Municipality, στο BBC. Η κοινότητα αυτή, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Έβερεστ, εισήγαγε τους νέους κανόνες ως μέρος ευρύτερων μέτρων για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς.

Προβλήματα με τη Διάσπαση των Αποβλήτων

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, τα απόβλητα που αφήνονται στο Έβερεστ δεν διασπώνται πλήρως. “Μερικοί αναρριχητές έχουν παραπονεθεί για την παρουσία ανθρώπινων κοπράνων στις πέτρες, πράγμα που τους προκαλεί φυσική αηδία. Αυτό είναι απαράδεκτο και υποβαθμίζει την εικόνα μας,” πρόσθεσε ο Mingma.

Οι αναρριχητές που επιχειρούν να πατήσουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Όρος Έβερεστ, υποχρεούνται πλέον (εκτός από ένα παχύ πορτοφόλι) να αγοράσουν ειδικές σακούλες για κόπρανα στη βασική κατασκήνωση και θα ελέγχονται κατά την επιστροφή.

Τα σκουπίδια είναι ακόμα μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα στις υψηλότερες βάσεις, που είναι δύσκολο να φτάσει κανείς
– Chiling Sherpa, CEO της Sagarmatha Pollution Control Committee

Κατά τη διάρκεια της αναρριχητικής περιόδου, οι αναρριχητές περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στη βασική κατασκήνωση για να προσαρμοστούν στο υψόμετρο. Στη βασική κατασκήνωση, στήνεται μία ξεχωριστή σκηνή ως τουαλέτα, και κάτω της τοποθετείται ένα ειδικό βαρέλι για τη συλλογή των κοπράνων. Ωστόσο, μόλις ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας καμπάνιας καθαρισμού που διεξάγει ο Στρατός, τα σκουπίδια παραμένουν μεγάλο πρόβλημα στο Έβερεστ και σε άλλα βουνά της περιοχής.

everest garbage

Με την άδεια της κοινότητας του Pasanlamu, το SPCC προμηθεύεται περίπου 8.000 σακούλες για κόπρανα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για περίπου 400 ξένους αναρριχητές και 800 μέλη υποστηρικτικού προσωπικού για την αναρριχητική περίοδο, που ξεκινά τον Μάρτιο.