Το απόλυτο μυστήριο του 9ου πλανήτη. Υπάρχει ή όχι;

Το απόλυτο μυστήριο του 9ου πλανήτη. Υπάρχει ή όχι;

Ανακαλύψτε το μυστήριο του 9ου πλανήτη! Εξερευνήστε τις θεωρίες, τις αναζητήσεις και τις πιθανότητες που περιβάλλουν αυτό το ενδιαφέρον μυστήριο του διαστήματος
planet x

Καθώς κοιτάζουμε τον νυχτερινό ουρανό, αναρωτιόμαστε για τα μυστήρια που κρύβει το διάστημα. Ένα από αυτά τα μυστήρια είναι η ύπαρξη ενός πιθανού 9ου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Και αν αναρρωτιέστε «μα καλά, 9 δεν είναι οι πλανήτες;», η απάντηση λυπούμαστε αλλά είναι όχι. 8 είναι οι πλανήτες καθώς από το 2006 και μετά ο Πλούτωνας έπαψε να θεωρείται πλανήτης από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση εξαιτίας στην αλλαγή του ορισμού τι θεωρείται πλανήτης και έτσι ο Πλούτωνας πλέον θεωρείται νάνος πλανήτης.

Τι είναι ο 9ος Πλανήτης;

Ο λεγόμενος “9ος πλανήτης” αναφέρεται σε έναν υποθετικό, πραγματικά τεράστιο πλανήτη που πιστεύεται από κάποιους επιστήμονες ότι κρύβεται στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πέρα της τροχιάς του Πλούτωνα (ναι τον νάνο πλανήτη πλέον). Η υπόθεση για την ύπαρξή του βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα και παρατηρήσεις των τροχιακών κινήσεων άλλων αντικειμένων του ηλιακού μας συστήματος που έγιναν πριν 10 χρόνια, το 2014, όταν δύο αστρονόμοι από το California Institute of Technology (Caltech), ο Mike Brown και ο Konstantin Batygin, παρουσίασαν στοιχεία που υποστήριζαν την ύπαρξη ενός τέτοιου πλανήτη.

Ονομάζεται επίσης και Planet X, από τον άγνωστο Χ επειδή δε γνωρίζουμε αν υπάρχει

Γιατί κάποιοι πιστεύουν στην ύπάρξη του, ενώ άλλοι όχι;

Η υπόθεση της ύπαρξης του 9ου πλανήτη βασίζεται σε ασυνήθιστα μοτίβα στις τροχιές μικρών παγωμένων αντικειμένων στη ζώνη του Κάιπερ, ένα μέρος που περιβάλει το ηλιακό μας συστήματος και αποτελείται από παγωμένα σώματα. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καλύτερη εξήγηση για αυτά τα μοτίβα είναι η βαρυτική επίδραση ενός μεγάλου, μακρινού πλανήτη.

η Ζώνη Κάιπερ
Η Ζώνη Κάιπερ με τα αμέτρητα παγωμένα ουράνια σώματα

Ωστόσο, η ύπαρξη του 9ου πλανήτη παραμένει υπό αμφισβήτηση επειδή δεν έχει γίνει ακόμη απευθείας παρατήρηση. Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ανωμαλίες στις τροχιές μπορεί να εξηγηθούν μέσω άλλων μηχανισμών, όπως συσσωρευμένες μικροβαρυτικές επιδράσεις από πολλά μικρότερα αντικείμενα.

Αν υπάρχει, γιατί δεν τον έχουμε δει ακόμα;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πολυεπίπεδη. Πρώτον, αν ο 9ος πλανήτης υπάρχει, είναι πιθανό να βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τον Ήλιο, κάνοντάς τον εξαιρετικά δύσκολο να παρατηρηθεί με τα σύγχρονα τηλεσκόπια. Η απόσταση αυτή θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη που ο πλανήτης λαμβάνει ελάχιστο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αόρατος στα οπτικά τηλεσκόπια.

Εκτιμάται οτι μία περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον ήλιο ίσως διαρκεί 10.000 με 20.000 χρόνια

Επιπλέον, ο πιθανός τομέας αναζήτησης είναι τεράστιος και η αναζήτηση απαιτεί σημαντικούς πόρους και χρόνο. Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τεχνικές όπως την ψηφιακή επεξεργασία εικόνων και τα μαθηματικά μοντέλα για να στοχεύσουν τις πιο υποσχόμενες περιοχές, αλλά η διαδικασία είναι σαν να ψάχνεις μια βελόνα στα άχυρα.

Προοπτικές και μελλοντικές εξερευνήσεις

Η αναζήτηση του 9ου πλανήτη έχει ωθήσει την αστρονομική κοινότητα σε νέα επίπεδα δημιουργικότητας και τεχνολογικής καινοτομίας. Με την πρόοδο στην αστρονομική τεχνολογία και την αυξανόμενη ευαισθησία των τηλεσκοπίων, η δυνατότητα ανακάλυψης ενός τέτοιου πλανήτη ελπίζουμε σύντομα να γίνει εφικτή.

Νέα έργα, όπως το Vera C. Rubin Observatory, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του 2024, θα εξετάσουν τον ουρανό με πρωτοφανή λεπτομέρεια, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εντοπισμού του 9ου πλανήτη, αν όντως υπάρχει.

Η μορφολογία της Χιλής με τα ψηλά βουνά και τις ερήμους, την εξαιρετικά χαμηλή φωτορύπανση και τη γεωγραφική της θέση κοντά στον ισημερινό, επιτρέπει την παρατήρηση σχεδόν όλου του σύμπαντος από ένα σημείο

Το Vera C. Rubin Observatory, είναι ένα επαναστατικό αστρονομικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στη Χιλή και θα καταγράφει πάνω από 30 terrabytes δεδομένων την ημέρα, προσφέροντας μια άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια του ουράνιου θόλου. Το έργο αυτό είναι σημαντικό επειδή θα παρέχει κρίσιμα δεδομένα για μια σειρά από αστρονομικά και κοσμικά ζητήματα, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, η δομή και εξέλιξη του σύμπαντος, η κατανόηση των αστεροειδών και των κομητών, καθώς και η ανακάλυψη και παρακολούθηση αντικειμένων που πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στη Γη.

Εκτός από τις αστρονομικές προσπάθειες, η θεωρητική φυσική και η δυναμική των συστημάτων παρέχουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες. Μέσω της περαιτέρω ανάλυσης των τροχιακών κινήσεων και των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων, οι ερευνητές μπορούν να περιορίσουν τις πιθανές τοποθεσίες του πλανήτη και να βελτιώσουν τις στρατηγικές αναζήτησης στο μέλλον.

Συμπερασματικά η αναζήτηση για τον 9ο πλανήτη αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της σύγχρονης αστρονομίας και παρότι η ύπαρξή του παραμένει ακόμη αναπάντητη, η συνεχιζόμενη αναζήτηση ενισχύει συνεχώς την γνώση μας για το ηλιακό σύστημα. Είτε ο 9ος πλανήτης αποδειχθεί ότι υπάρχει είτε όχι, η διαδικασία αυτή έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές προόδους στην αστρονομική έρευνα και τεχνολογία.