Πόσα βήματα πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ημερησίως για να μείνουν υγιείς;

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ημερησίως για να μείνουν υγιείς;

Τα οφέλη του περπατήματος στη γυναίκα: Πώς 3600 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις ηλικιωμένες γυναίκες
Οφέλη περπατήματος, γυναίκες πάνω από 60

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι η άσκηση κάνει καλό στο σώμα μας καθώς γερνάμε. Αλλά πόση ακριβώς σωματική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για άτομα άνω των 60 ετών; Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο δίνει μια απάντηση, και ναι, δεν είναι 10.000 βήματα την ημέρα.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, σε σχεδόν 6.000 γυναίκες των ΗΠΑ ηλικίας 63 έως 99 ετών αναφέρει ότι ο μέσος όρος των 3.600 βημάτων την ημέρα σε φυσιολογικό ρυθμό σχετίζεται με 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Παρόμοιο άρθρο
walking park

Τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία και τη διάθεση

Το περπάτημα, πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια καθώς έχει πολλαπλά οφέλη για την καρδιακή υγεία και τη γνωστική λειτουργία, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση.

Η μελέτη εξέτασε συνδυαστικά τη σωματική δραστηριότητα, τον χρόνο καθιστικής ζωής και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 7,5 ετών, εντοπίστηκαν 407 περιπτώσεις επιβεβαιωμένης καρδιακής ανεπάρκειας.

Κατά μέσο όρο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 12% και 16% χαμηλότερος για κάθε 70 λεπτά περπατήματος ελαφριάς έντασης ημερησίως και 30 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης, αντίστοιχα. Αντίθετα, κάθε μιάμιση ώρα καθιστικής δραστηριότητας σχετιζόταν με κατά μέσο όρο 17% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

3.000 βήματα την ημέρα είναι ένας λογικός στόχος πραγματοποιούν οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη

Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα περιελάμβανε συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, το καθημερινό πρόγραμμα προς την εργασία τους ενώ η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα περιελάμβανε περπάτημα σε κανονικό ρυθμό, ανέβασμα σκάλας ή εργασίες στην αυλή.

Η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να είναι πιο δραστήριοι ως μέρος της υγιούς γήρανσης είναι μια καλή συμβουλή που υποστηρίζεται επαρκώς από επιστημονικά στοιχεία.

Στην παρούσα μελέτη, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μειώθηκε σε όσες γυναίκες έκαναν περίπου 2.500 βήματα ανά ημέρα και όταν αυξήθηκαν σε 3.600 βήματα ανά ημέρα, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μειώθηκε κατά 25 έως 30 τοις εκατό.

Για να αποκτήσετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο μέσος αριθμός βημάτων ανά ημέρα μεταξύ των γυναικών στη μελέτη ήταν 3.588 ενώ ο μέσος όρος για τις γυναίκες στις ΗΠΑ παρόμοιας ηλικίας είναι 2.340.

Φάνηκε ότι η ένταση των βημάτων δεν επηρέασε τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα για τα βήματα ελαφριάς έντασης και τα πιο έντονα βήματα

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικιωμένες γυναίκες θα μπορούσε να βελτιωθεί με το περπάτημα περίπου 3.000 βημάτων την ημέρα σε χαλαρό ρυθμό.