Η Florida απαγορεύει με νόμο τη χρήση social media από παιδιά κάτων των 14 ετών

Η Florida απαγορεύει με νόμο τη χρήση social media από παιδιά κάτων των 14 ετών

Η Φλόριντα θεσπίζει νόμο-ορόσημο για τη μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους, προκαλώντας συζήτηση για τα ψηφιακά δικαιώματα και την προστασία των παιδιών. Θα αντέξει τις νομικές προκλήσεις;
florida ban social media

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο κυβερνήτης της Φλόριντα των ΗΠΑ, Ron DeSantis ψήφισε έναν από τους αυστηρότερους κανονισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται σε ανηλίκους. Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025, επιβάλλει την απαγόρευση χρήσης λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 14 ετών και καθιστά αναγκαία τη γονική άδεια για τους χρήστες ηλικίας 14 και 15 ετών.

Η θέσπιση του νόμου αυτού αποτέλεσε βασική νομοθετική προτεραιότητα για τον Πολ Ρένερ, τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η απόφαση αυτή, απορρέει από την ανησυχία για τον δυνητικά εθιστικό χαρακτήρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον αντίκτυπό τους στα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών.

Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν έχει την ικανότητα να γνωρίζει ότι εθίζεται σε αυτήν την τεχνολογία και να βλέπει το κακό που του προξενεί, και γι’ αυτό πρέπει να παρέμβουμε εμείς.
– Paul Renner

Στο αρχικό νομοσχέδιο η πρόταση ήταν να απαγορευτεί η χρήση των social media από για ανηλίκους κάτω των 16 ετών, όμως ο DeSantis θέτωντας βέτο, οδήγησε σε μια αναθεωρημένη έκδοση που προσπάθησε κάπως να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Ο νόμος αυτός δεν είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς αρκετές πολιτείες έχουν εξετάσει παρόμοια μέτρα. Ωστόσο, μια αξιοσημείωτη προσπάθεια στο Αρκάνσας ανεστάλη από ομοσπονδιακό δικαστή, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον τέτοιων νομοθεσιών.

Στόχος ένα ανθεκτικό νομικό πλαίσιο

Η προσέγγιση της Φλόριντα επιδιώκει να περιηγηθεί στο νομικό τοπίο εστιάζοντας στους εθιστικούς μηχανισμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι ειδοποιήσεις ειδοποίησης και τα βίντεο αυτόματης αναπαραγωγής, και όχι στη λογοκρισία του περιεχομένου. Αυτή η στρατηγική στροφή αποσκοπεί στην κατοχύρωση του νόμου έναντι συνταγματικών αμφισβητήσεων, ιδίως εκείνων που επικαλούνται τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου βάσει της Πρώτης Τροποποίησης.

Οι επικριτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο νόμος παραβιάζει τα γονικά δικαιώματα και θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση των νέων σε διαδικτυακές πληροφορίες. Ο ισχυρισμός αυτός αναδεικνύει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των ανηλίκων από τις ψηφιακές βλάβες και της διατήρησης των συνταγματικών ελευθεριών.

Κοιτάζοντας μπροστά: Εφαρμογή και προκλήσεις

Καθώς η Φλόριντα προετοιμάζεται για τις αναμενόμενες νομικές μάχες από τις εταιρείες social media , οι υποστηρικτές του νόμου παραμένουν βέβαιοι για τη συνταγματικότητά του και τη δυνατότητά του να δημιουργήσει προηγούμενο για τους ψηφιακούς ηλικιακούς περιορισμούς.

Η έκβαση του νόμου θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη διαχειρίζονται τη διασταύρωση της τεχνολογίας, του δικαίου και της παιδικής πρόνοιας. Με τις ψηφιακές πλατφόρμες να ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή, η συζήτηση για το πώς να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι χωρίς να παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.