30 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων

30 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της κρίσης απορριμμάτων
zero day waste

Η μελέτη που δημοσίευση ο ΟΗΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για την παραγωγή απορριμμάτων παγκοσμίως, όπου προειδοποιεί για πιθανό διπλασιασμό των απορριμμάτων εως το 2050 εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων ανά τον κόσμο φτάνει τα 2,1 έως 2,3 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, εκτιμάται πως 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες συλλογής απορριμμάτων, εκ των οποίων τα δύο δισεκατομμύρια κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.

Η ρύπανση που προκαλείται από τα απόβλητα εγείρει σοβαρές ανησυχίες τόσο για την υγεία όσο και για την οικονομία, ενώ η κλιματική αλλαγή εντείνει τις αρνητικές επιπτώσεις. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν την ανάγκη για άμεση δράση, καθώς χωρίς αυτή, η ετήσια παραγωγή αποβλήτων αναμένεται να εκτοξευθεί στα 3,8 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2050.

Παρόμοιο άρθρο
indonesia apovlita

Εταιρεία στην Ινδονησία μετατρέπει πλαστικά απορρίμματα σε έπιπλα

Η Sungai Design αξιοποιεί τα πλαστικά απόβλητα της Ινδονησίας, μετατρέποντάς τα σε πολυτελή έπιπλα κήπου, προωθώντας τη βιωσιμότητα

Η ανομοιομορφία στις πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων παγκοσμίως και η έλλειψη απαραίτητων δομών για τη διαχείριση των τεράστιων όγκων αποβλήτων αυξάνουν την πίεση στο περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ριζική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, παρά τις υφιστάμενες προσπάθειες για ανακύκλωση.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν στην ανάγκη για προληπτικές πολιτικές και στην αλλαγή της κουλτούρας διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση της παραγωγής και την επαναχρησιμοποίηση. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη για μείωση των διεθνών ανισοτήτων, ώστε οι φτωχότερες χώρες να μην εξαρτώνται από τα απόβλητα του ανεπτυγμένου κόσμου και να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης.