Adejoke Bakare: Η πρώτη μαύρη γυναίκα σεφ που κατακτά αστέρι Μισελέν

Adejoke Bakare: Η πρώτη μαύρη γυναίκα σεφ που κατακτά αστέρι Μισελέν

Ανακαλύψτε το ταξίδι της Adejoké Bakare, η οποία από έναν πάγκο με fish n chips στη Νιγηρία κατάφερε να γίνει σεφ με αστέρι Michelin στο Λονδίνο
chishuru michelin feat

Η πορεία της Adejoké Bakare από ένα ταπεινό πάγκου με fish n chips στη Νιγηρία μέχρι την κατάκτηση ενός αστεριού Michelin στο Λονδίνο αποτελεί την επιτομή μιας ιστορίας επιμονής, ταλέντου και ικανότητας που εμπνέει. Τον περασμένο μήνα, η Bakare όχι μόνο πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής της, να αποκτήσει αστέρι Michelin, αλλά έγραψε επίσης ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο που κέρδισε ένα τέτοιο βραβείο αλλά και μόλις η δεύτερη παγκοσμίως.

Η μαγειρική καριέρα της Bakare ξεκίνησε με, κάπως, αντισυμβατικό τρόπο. Ενώ είχε ξεκινήσει τις σπουδές στης στη Βιολογία, αποφάσισε παράλληλα να δουλεύει ένα καρότσι με fish n chips, καθώς το πάθος της για τη μαγειρική ήταν εμφανές ήδη από τότε. Οι κοινωνικές προσδοκίες όμως, την κατεύθυναν αρχικά προς μια πιο συμβατική πορεία σπουδών και καριέρας.

Το 1999, η Bakare αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάστηκε αρχικά στον τομέα των ακινήτων. Ωστόσο, η αγάπη της για τη μαγειρική δεν μειώθηκε ποτέ και το 2017 αποφάσισε να κάνει μία επανεκκίνηση στα μαγειρικά της όνειρα. φιλοξενώντας supper clubs.

bakare

Τα supper clubs είναι κοινωνικές εκδηλώσεις εστίασης όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, συνήθως σε έναν ιδιωτικό χώρο, για να απολαύσουν ένα γεύμα μαζί. Αυτά τα κλαμπ διαθέτουν συχνά συγκεκριμένα μενού ή θεματικές κουζίνες και παρέχουν μια κοινή, οικεία εμπειρία φαγητού που διαφέρει από το φαγητό σε κανονικά εστιατόρια. Αποτελούν έναν τρόπο για τους σεφ να δοκιμάζουν νέα πιάτα και για τους επισκέπτες να γνωρίζουν νέους ανθρώπους και να απολαμβάνουν διαφορετικά είδη φαγητού

Δύο χρόνια αργότερα κέρδισε έναν διαγωνισμό μαγειρικής με έπαθλο τη διαχείριση για 3μήνες ενός εστιατορίου , το οποίο αφού έλαβε υψηλούς επαίνους από τους εθνικούς κριτικούς τελικά έγινε το μόνιμο εστιατόριο, Chishuru.

Το Chishuru, που σημαίνει τη σιωπή που περιβάλλει το τραπέζι όταν σερβίρεται το φαγητό, προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα δυτικοαφρικάνικης μαγειρικής, παρουσιάζοντας πιάτα από τις παραδόσεις Hausa, Yoruba και Igbo (φυλές της Νιγηρίας).


Η απόκτηση αστεριού Michelin προκάλεσε μαζική ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας την ευρεία υποστήριξη για τα επιτεύγματα της Bakare. Με το Chishuru, δεν στοχεύει μόνο να ευχαριστήσει τον ουρανίσκο αλλά και να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει.

Η ιστορία της είναι μια απόδειξη της δύναμης της εκπροσώπησης και των αργών, αλλά συνεχιζόμενων αλλαγών στη μαγειρική βιομηχανία. Η ελπίδα της είναι ότι η επιτυχία της θα ενθαρρύνει άλλους επίδοξους σεφ από διαφορετικά υπόβαθρα να κυνηγήσουν τα μαγειρικά τους όνειρα και ίσως, να αλλάξουν το τοπίο της βιομηχανίας.

Πάντα μαγείρευα με την καρδιά μου και υποθέτω οτι έχω μία αποστολή: να παρουσιάσω αλλά και να τιμήσω τα φαγητά του τόπου καταγωγής μου
– Adejoké Bakare