Μαζικές διαδηλώσεις στην Τενερίφη εναντίον των επιπτώσεων της υπερβολικής ανάπτυξης του τουρισμού

Μαζικές διαδηλώσεις στην Τενερίφη εναντίον των επιπτώσεων της υπερβολικής ανάπτυξης του τουρισμού

Χιλιάδες κάτοικοι της Τενερίφης διαμαρτύρονται κατά του μαζικού τουρισμού και των επιπτώσεων στο κόστος στέγασης που επιβαρύνει τους ντόπιους
canary protest feat

Τα τελευταία χρόνια, τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας γνωρίζουν πρωτοφανή ανάπτυξη του τουρισμού, ενός τομέα που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία τους. Ωστόσο, αυτή η έκρηξη δεν έχει έρθει χωρίς τις προκλήσεις της. Το περασμένο Σάββατο, στην Τενερίφη, χιλιάδες ντόπιοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, καταγγέλλοντας τον μη βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού και τις επιπτώσεις του στην καθημερινή τους ζωή αλλά και στον τόπο τους.

Ο καταλύτης της διαμαρτυρίας Ανάμεσα στα γραφικά τοπία της Τενερίφης, οι κάτοικοι κρατούσαν πανό με οδυνηρά μηνύματα όπως “Οι άνθρωποι ζουν εδώ” και “Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθαίνει“. Οι διαμαρτυρίες αυτές ξεκίνησαν από τη ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσα από πλατφόρμες όπως το Airbnb, και την έξαρση των ξενοδοχειακών κατασκευών κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των ενοικίων, καθιστώντας δύσκολο για τους ντόπιους να αντέξουν οικονομικά τα σπίτια τους. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν εκκλήσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στον αριθμό των τουριστών, ιδίως κατά την περίοδο αιχμής.

Οικονομικός αντίκτυπος έναντι κοινωνικής επιβάρυνσης

Ο τουρισμός αποτελεί ζωτικό μέρος της οικονομίας των Καναρίων Νήσων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 35% του ΑΕΠ της περιοχής. Παρά τα οικονομικά οφέλη του, ο τοπικός πληθυσμός αισθάνεται την πίεση. Η στέγαση έχει γίνει ιδιαίτερα προβληματική, με τις τιμές να ανεβαίνουν καθώς τα ακίνητα μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για διακοπές. Το ζήτημα αυτό επιδεινώνεται από τις ξένες αγορές ακινήτων, οι οποίες πολλοί πιστεύουν ότι διογκώνουν περαιτέρω την αγορά.

Ο Αντόνιο Μπουλόν, ηγετική φυσιογνωμία των διαδηλώσεων, εξέφρασε με πάθος την ανάγκη για αλλαγή, επικρίνοντας το σημερινό τουριστικό μοντέλο ως “διεφθαρμένο και καταστροφικό”. Σύμφωνα με τον Bullon, το μοντέλο αυτό επιδεινώνει την εξάντληση των πόρων και την οικονομική αστάθεια. Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες υποστηρίζονται από πολλές περιβαλλοντικές ομάδες, απηχούν μια ευρέως διαδεδομένη επιθυμία των κατοίκων του νησιού να μεταρρυθμίσουν τις τουριστικές πρακτικές που θεωρούν επιβλαβείς για την πατρίδα τους.

Οι αντιδράσεις της ηγεσίας

Ως απάντηση στην αυξανόμενη οργή του κοινού, οι αρχές των Καναρίων Νήσων έχουν αρχίσει να καταρτίζουν νομοθεσία με στόχο την αυστηροποίηση των κανονισμών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους, επιδιώκει να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους. Ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Fernando Clavijo αναγνώρισε επίσης την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους, παραδεχόμενος την υπερηφάνεια της περιοχής που αποτελεί κορυφαίο ισπανικό προορισμό, αλλά αναγνωρίζοντας την κρίσιμη ανάγκη για βιωσιμότητα στην τουριστική ανάπτυξη.

Οι δράσεις που θα αναληφθούν τους επόμενους μήνες θα είναι κρίσιμες για τον καθορισμό του μέλλοντος του τουρισμού στις Καναρίες Νήσους αλλά και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα. Η εξισορρόπηση των οικονομικών κερδών με την κοινωνική και περιβαλλοντική σταθερότητα παραμένει μια πρόκληση, αλλά με προληπτικές δράσεις και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της πολιτικής, είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι τα νησιά θα ευημερήσουν χωρίς να θυσιαστεί η ευημερία των κατοίκων τους.