Βιοδιασπώμενα φέρετρα από μύκητες μανιταριών

Βιοδιασπώμενα φέρετρα από μύκητες μανιταριών

Ανακαλύψτε πώς τα φέρετρα μυκηλίου παρέχουν μια βιώσιμη επιλογή ταφής, αποσυντίθενται σε μόλις 45 ημέρες και επιτρέπουν έναν πιο "πράσινο" τελικό αποχαιρετισμό.
mushroom coffins

Κι όμως, κάποιος μπορεί να προσφέρει στο περιβάλλον ακόμα και μετά θάνατον με τα νέα καινοτόμα φέρετρα από μυκήλιο που φέρνουν επανάσταση στην παραδοσιακή διαδικασία ταφής. Προσφέρουν μια βιώσιμη επιλογή για όσους δεσμεύονται στις οικολογικές αρχές ακόμη και στο θάνατο. Αυτά τα φέρετρα, χρησιμοποιούν μυκήλιο – τη δομή της ρίζας των μανιταριών – σε συνδυασμό με ίνες κάνναβης, οι οποίες διαμορφώνονται σε μια κατασκευή που μοιάζει κάπως με άβαφη αιγυπτιακή σαρκοφάγο. Αυτή η φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση αποσυντίθεται σε μόλις 45 ημέρες, σημαντικά ταχύτερα από τα παραδοσιακά ξύλινα φέρετρα, τα οποία χρειάζονται δεκαετίες για να αποσυντεθούν.

Η ιδέα γεννήθηκε από τον Bob Hendrikx, έναν 29χρονο Ολλανδό που εμπνεύστηκε από τα μανιτάρια, πως όπως λέει ο ίδιος είναι οι μεγαλύτεροι ανακυκλωτές της φύσης

Το μυκήλιο είναι ουσιαστικά το δίκτυο από λεπτές ίνες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ενός μύκητα, δηλαδή τις ρίζες του. Αυτές οι ίνες βρίσκονται συνήθως κάτω από το έδαφος ή μέσα σε άλλα υλικά όπως ξύλα και φύλλα, και είναι αυτές που βοηθούν τον μύκητα να απορροφά τροφή. Το μυκήλιο είναι πολύ σημαντικό για τη φύση γιατί βοηθάει στην αποσύνθεση νεκρών οργανικών υλικών, μετατρέποντας τα σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για το έδαφος.

Η εταιρεία του Hendrikx, η Loop Biotech, δεν προσφέρει μόνο αυτά τα βιοδιασπώμενα φέρετρα αλλά και τεφροδόχους που μπορούν να ενσωματώσουν κάποιο δενδρύλλιο, μετατρέποντας τα λείψανα καύσης σε πηγή ζωής για νέα δέντρα.

Η Loop Biotech στοχεύει να ευθυγραμμίσει τις συνήθεις πρακτικές ταφής με τις περιβαλλοντικές αξίες των ατόμων, απομακρυνόμενη από τις συμβατικές μεθόδους που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες για πάνω από έναν αιώνα.

Με παραγωγική ικανότητα 500 τεμαχίων το μήνα, τα προϊόντα της Loop Biotech κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη, όπου η περιβαλλοντική συνείδηση είναι συνήθως ισχυρότερη από ότι στην Ελλάδα. Αυτές οι καινοτόμες επιλογές ταφής παρουσιάζουν μια νέα όψη στον κύκλο της ζωής, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και στο θάνατο μπορεί κανείς να συμβάλει θετικά στο οικολογικό σύστημα.