Η Αυστραλία θα τερματίσει τις εξαγωγές ζώντων προβάτων έως το 2028

Η Αυστραλία θα τερματίσει τις εξαγωγές ζώντων προβάτων έως το 2028

Η Αυστραλία θέτει προθεσμία έως το 2028 για την παύση των εξαγωγών ζώντων προβάτων, προσφέροντας πακέτο 107 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της μετάβασης του κλάδου
sheep

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε επίσημα ότι η βιομηχανία εξαγωγών ζώντων προβάτων θα τερματιστεί την 1η Μαΐου 2028. Παρά την αντίσταση των αγροτικών φορέων, ο κλάδος σημείωσε πτώση, η οποία επηρεάστηκε περαιτέρω από τους περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η RSPCA Australia (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προστασία των ζώων από κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παύση, θα παρασχεθεί ένα πακέτο στήριξης ύψους 107 εκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύπτει πέντε έτη για να βοηθήσει τη μετάβαση του κλάδου. Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την αναγκαιότητα της νομοθεσίας που έχει προγραμματιστεί για φέτος, αναφέροντας τις συνεχείς αποτυχίες του τομέα των εξαγωγών ζώντων προβάτων να ευθυγραμμιστεί με τις προσδοκίες του κοινού. Δημοσκόπηση της RSPCA δείχνει σημαντική υποστήριξη εντός της Δυτικής Αυστραλίας, με 71% υπέρ της απαγόρευσης, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη έμφαση στην καλή μεταχείριση των ζώων στις εμπορικές πρακτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Ο Υπουργός Murray Watt αναγνώρισε τα ανάμεικτα συναισθήματα εντός της κοινότητας, ορισμένοι επιθυμούν την άμεση διακοπή και άλλοι αντιτίθενται στην απαγόρευση. Η προσέγγιση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην εξισορρόπηση αυτών των απόψεων, εξασφαλίζοντας μια δομημένη και σταδιακή μετάβαση, βασιζόμενη σε προηγούμενες προσπάθειες για την ενίσχυση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων σε εθνικό επίπεδο.

Οι εξαγωγές ζώντων ζώων έχουν μειωθεί, οι εξαγωγές επεξεργασμένου κρέατος έχουν αυξηθεί, ενισχύοντας την εγχώρια απασχόληση και οικονομική δραστηριότητα. Το 2023, η αξία των εξαγωγών αρνιού και πρόβειου κρέατος ήταν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε έντονη αντίθεση με τα 77 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τις εξαγωγές ζώντων προβάτων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον μόνο το 0,1% της γεωργικής παραγωγής της Αυστραλίας.

Η δέσμη χρηματοδοτικών ενισχύσεων περιλαμβάνει κονδύλια για την ενίσχυση των προτύπων καλής μεταχείρισης των προβάτων, την προώθηση των προϊόντων πρόβειου κρέατος και τη διευκόλυνση της μετάβασης του κλάδου. Παρά τη σχεδιαζόμενη στήριξη, η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών επέκρινε την κίνηση ως υπερβολικά απότομη και ανεπαρκή, φοβούμενη σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και μείωση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές.

Αντίθετα, η RSPCA Australia επαίνεσε την απόφαση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο και ανθρώπινο πλαίσιο στην αιγοπροβατοτροφία.