Μετά από 6 χρόνια ο Ασπροπάρης των Μετεώρων βρήκε ταίρι

Μετά από 6 χρόνια ο Ασπροπάρης των Μετεώρων βρήκε ταίρι

Εξαιρετικά σπάνιος Ασπροπάρης βρίσκει σύντροφο στα Μετέωρα: Διαβάστε για την κρίσιμη αναζωογόνηση του είδους σε ελληνικό έδαφος
asproparis

Στα επιβλητικά Μετέωρα, παρατηρήθηκε πρόσφατα η ευχάριστη έκπληξη της επιστροφής ενός ζευγαριού Ασπροπάρηδων, μετά από πολλά χρόνια απουσίας τους από την περιοχή. Αυτό το σπάνιο είδος γύπα, γνωστό και ως “Τυροκόμος” στη Θεσσαλία, είχε καταγραφεί για τελευταία φορά ως ζευγάρι στα Μετέωρα το 2018. Από τότε, ο μοναχικός και γνωστός “εργένης των Μετεώρων”, ένας αρσενικός Ασπροπάρης, επισκεπτόταν κάθε άνοιξη το ίδιο σημείο ερχόμενος από την Αφρική, περιμένοντας να βρει ταίρι.

asproparides

Η επανεμφάνιση θηλυκού Ασπροπάρη στα Μετέωρα φέτος, μετά από εκτενή παρακολούθηση από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και αφού αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να είναι απλά περαστικό, έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό γεγονός. Το νέο αυτό ζευγάρι αναμένεται να δώσει μια νέα ελπίδα για την αναζωογόνηση του πληθυσμού του είδους στην περιοχή, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως κρισίμως κινδυνεύον στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών.

Στην Ελλάδα, ο Ασπροπάρης συναντάται και με άλλες ονομασίες ανάλογα την περιοχή εμφάνισης, όπως Αστραπάρης, Ασπρόγυπας, Λευκόγυπας, Μικρό Όρνιο, Μπατζουτιέρα, Σκανίτης, Κουκκάλογο (Ήπειρος), Καλιατζάρης (Θράκη), Τυροκόμος (Θεσσαλία, Κοζάνη).

Ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, πιθανώς και στα Βαλκάνια: μόλις 5 ζευγάρια (πλέον 6) έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα και δύο μοναχικά πουλιά, ένα στα Μετέωρα (το οποίο βρήκε ταίρι) και ένα στην Ήπειρο (καταγραφή 2023). Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 80% του πληθυσμού του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, υπάρχουν λιγότερα από δέκα άτομα στη χώρα, κάτι που καθιστά την προσπάθεια διατήρησης και προστασίας τους ιδιαίτερα κρίσιμη.

Παρόμοιο άρθρο: Σπάνιο είδος αετού αναπαράχθηκε στο Βέλγιο μετά από 50 χρόνια